Menu
NL
Ar00085 10

© Johan Grimonprez, Photography by Rony Vissers

Inflight

Onderzoeksproject van PACKED in samenwerking met argos en S.M.A.K. naar context en juridisch kader ‘Inflight’ (Johan Grimonprez)

Periode: 2008 - 2009

Het installatiekunstwerk ‘Inflight’ van Johan Grimonprez werd door het S.M.A.K. in 2000 aangekocht naar aanleiding van de tentoonstelling van Grimonprez in het museum. Het werk roept de herinnering op van een luchthavenlounge. In deze ruimtes worden zithoekjes gecreëerd, muurschilderingen aangebracht en grote palmen vrolijken het geheel op. De bezoekers kunnen zich neervlijen in de comfortabele zetels en ondertussen een kopje koffie of een glas water drinken. Op de salontafeltjes liggen glossy magazines, ‘safety on board’-cards en kotszakjes. Drie elementen die je normaal vindt op een vliegtuig, maar hier met een ironische twist. Zo bevat het ‘Inflight Magazine’ allerhande informatie over kapingen. Op de kotszakjes werd het pictogram van een neergestort vliegtuig gedrukt en ‘safety on board’-cards geven ons informatie hoe te reageren bij een kaping door aliens.

Het publiek kan op twee schermen ook films bekijken, die ze zelf selecteren uit de aanwezige videotheek. Deze videotheek, bestaande uit 26 tapes, werd samengesteld door de kunstenaar en bevat Hollywoodblockbusters, buitenlandse documentaires en reclamespotjes. Ze hebben een gemeenschappelijke thematiek, namelijk vliegtuigcrashes, kapingen of ontvoering door aliens.

S.M.A.K. verrichtte eerder al onderzoek naar ‘Inflight’ – vooral op het vlak van documentatie en presentatie. Dit gebeurde in samenwerking met de kunstenaar, binnen het project 'Inside Installations'. Toen werd het duidelijk dat deze installatie slechts één versie is van het (overkoepelende) kunstwerk: videotheek. Grimonprez vindt dat ook andere versies van de videotheek door het S.M.A.K. kunnen getoond worden. Sommige versies lijken sterk op ‘Inflight’ (lounge), anderen werden ingericht in een andere sfeer, of de videoselectie is sterk verschillend. Telkens wanneer de videotheek wordt getoond, past de kunstenaar deze aan. Variabiliteit is een heel belangrijke eigenschap van dit kunstwerk; de inhoud wordt zowel bepaald door de heersende wereldpolitiek of historische contexten, als door het museumbeleid, de thematiek van de tentoonstelling en de museumarchitectuur.

Op juridisch niveau moet worden onderzocht hoe men moet omgaan met de videotheek en haar wisselende inhoud.

‘Inflight’ is ontstaan in het verlengde van de videofilm dial H-I-S-T-O-R-Y, een vroeger project van Johan Grimonprez. Deze videofilm maakt uit deel uit van de mediatheek van ‘Inflight’. argos bezit deze video en veel archiefmateriaal rond Grimonprez. S.M.A.K. heeft door het onderzoek naar ‘Inflight’ veel documentatiemateriaal. Deze contextinformatie kan bijdragen tot de conservering en ontsluiting van de kunstwerken. Het belang van dergelijke randgegevens voor de installatie van het werk zal worden bekeken.

Vlaanderen - Verbeelding werkt