Menu
NL
Php Thumb Generated Thumbnailjpg 4

ATHENA

PACKED vertegenwoordigde Vlaanderen in ATHENA, een door de Europese Unie gesubsidieerd project dat zich richtte op het voorbereiden van de koppeling van digitale collecties uit Europese musea aan Europeana, de Europese digitale bibliotheek. 

PACKED coördineerde voor België de aanlevering van content uit Vlaamse en federale instellingen. We leidden, in samenwerking met de universiteit van Patras (Griekenland), ook een werkpakket rond intellectuele eigendomsrechten.

Periode: 2008 - 2011

De volgende Belgische partners namen deel aan het project:

ATHENA had de volgende doelstellingen:

 • Het versterken, ondersteunen en aanmoedigen van de deelname van musea en andere instituten uit die cultureel erfgoedsectoren die nog niet optimaal zijn betrokken bij Europeana.
 • Het creëren van een geheel van schaalbare werkinstrumenten, aanbevelingen en richtlijnen rond meertaligheid en semantiek, metadata en thesauri, datastructuren en IPR problemen. Deze kunnen door musea gebruikt worden om interne digitaliseringsactiviteiten te ondersteunen en de integratie van hun content in Europeana mogelijk te maken.
 • Identificatie van de aanwezige digitale content in Europese musea.
 • Bijdragen aan de integratie van de verschillende cultureel erfgoedsectoren in samenwerking met andere projecten die zich meer richten op bibliotheken en archieven, met als doel deze verschillende bijdragen samen te brengen in Europeana.
 • Het ontwikkelen van een technische infrastructuur die semantische interoperabiliteit met Europeana mogelijk zal maken.

ATHENA wou belanghebbenden en eigenaars van content uit Europa samenbrengen, en standaarden en werkinstrumenten evalueren en integreren om de opname van nieuwe digitale content in Europeana mogelijk te maken. Op deze manier wou het project de originele en veelzijdige belevenis van het gehele Europese culturele erfgoed overbrengen naar de gebruiker. In ATHENA waren 20 EU lidstaten, drie niet-Europese waarnemers, meer dan 100 musea en andere culturele instituten betrokken als directe of indirecte partners, in 20 Europese talen. Het project werd gecoördineerd door het Italiaanse Ministerie voor Cultureel Erfgoed.

ATHENA heeft nauw samengewerkt met reeds bestaande projecten (o.a. Europeana en MICHAEL) en streefde nauwe contacten met andere relevante projecten.  ATHENA is gestart in november 2008 en liep tot en met april 2011. 

Deliverables 

Deze deliverables werden reeds opgeleverd binnen het ATHENA project:

 • D.3.1. Report on existing standards applied in EU museums (Chris De Loof, KMKG & Gordon McKenna, Collections Trust). Lees hier het volledige rapport. (pdf)
 • D.4.1. Identification of existing terminology resources in museums (Marie-Véronique Leroi, MCC/MRT & Johann Holland, Michael Culture Aisbl). Lees hier het volledige rapport. (pdf)
 • D.5.1. First Report on the network of national coordination (Marzia Piccininno, MiBAC). Lees hier het volledige rapport. (pdf)
 • D.6.1. Overview of relevant IPR legislation in relation to the objectives of Europeana (Barbara Dierickx, PACKED). Lees hier het volledige rapport. (pdf)

Presentaties 

Op 16 december 2009 organiseerde PACKED i.s.m. Erfgoedplus en het Agentschap Kunsten en Erfgoed de conferentie ‘Europeana en de digitale ontsluiting van cultureel erfgoed’. Dit waren de presentaties: 

 • Europeana (en) (Karin Heijink - Europeana Office)
 • ATHENA (en) (Maria Teresa Natale - Project management)
 • EuropeanaLocal (Olga McHenry - Project management)
 • GAMA (en) (Emile Bijk - Project partner)
 • Workshop ‘datastructuren’ - Presentatie (en) (Chris De Loof - KMKG/MRAH) en begeleidende readertekst (nl)
 • Workshop ‘semantiek’ - Presentatie (en) (Roxanne Wyns - KMKG/MRAH) en begeleidende readertekst (nl)
 • Workshop ‘aggregatie’ - Presentatie (en) (Jef Malliet - Erfgoedplus) en begeleidende readertekst (nl)
 • Workshop ‘intellectuele rechtenproblematiek’ - Presentatie (en) (Barbara Dierickx & Rony Vissers - PACKED vzw) en begeleidende readertekst (nl)

Op 19 januari 2011 organiseerde PACKED i.s.m. Erfgoedplus, KMKG en het Agentschap Kunsten en Erfgoed de conferentie ‘Europeana en de digitale ontsluiting van cultureel erfgoed’. Dit waren de presentaties:

Vlaanderen - Verbeelding werkt