Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
8719728587 B2Bc920669 Z

Fotograaf Sebastiaan ter Burg aan het werk

Sebastiaan ter Burg: fotograaf met een businessmodel gebaseerd op delen

De Nederlandse fotograaf Sebastiaan ter Burg hanteert een innovatief businessmodel dat gebaseerd is op delen. Zijn klanten uit de non-profit sector kunnen op die manier de maatschappij toegang geven tot de foto's die ze met publiek geld hebben bekostigd. Daarnaast kunnen de communicatiecampagnes waarvoor de foto's gemaakt zijn ook gemakkelijk door externen ondersteund worden.

Sebastiaan ter Burg begon in 2007, geïnspireerd door een TED-talk van Lawrence Lessig over hoe het huidige auteursrecht creativiteit fnuikt, met het publiceren van zijn foto's onder vrije licenties. Naast het delen van zijn foto's op Flickr, begon hij ook steeds meer samen te werken met mensen die betrokken zijn bij de online encyclopedie Wikipedia.

Toen hij merkte dat zijn foto's dankzij van het gebruik van open licenties overal opdoken, begon hij ook zijn klanten te overtuigen om de foto's die hij voor hen maakte onder een vrije licentie te publiceren opdat ze op Wikipedia konden worden gebruikt. Hij profileert zichzelf niet enkel als fotograaf, maar ook als "sharing consultant". Op die manier creëerde hij voor zichzelf een niche; wereldwijd is hij één van de weinige fotografen die zo werkt. Toch hoopt hij dat ook andere fotografen zijn voorbeeld zouden volgen.

Voor non-profit organisaties maakt het gebruik van Creative Commons licenties het mogelijk om de maatschappij toegang te geven tot de content die ze met publiek geld bekostigen. De vrije licenties maken het voor individuen ook mogelijk om de communicatie van de non-profit organisaties te ondersteunen. Aangezien non-profit organisaties werken rond zaken waar meestal een breed maatschappelijk draagvlak voor bestaat, wil Sebastiaan ter Burg hen aanzetten om hun achterban in te schakelen om hun communicatie gedeeltelijk door hen te laten doen.

Lees ook het oorspronkelijke artikel op de website van Creative Commons.

Foto 1: SETUP Utrecht, CC BY-NC-SA 2.0

Foto 2: Sebastiaan ter Burg, CC BY 2.0

Humans Of Creative Commons
Vlaanderen - Verbeelding werkt