Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Centen

Vlaamse overheid: deadline aanvragen subsidie voor digitale collectieregistratie

01.10.18 oproep

Met de lancering in juli 2018 van een projectoproep rond digitale collectieregistratie bij collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties, wenst minister Gatz een inhaalbeweging te initiëren in het inzetten van digitale technologie bij de registratie, het beheer en het zichtbaar maken van collecties. Het reglement focust in het bijzonder op het gericht wegwerken van achterstanden op het vlak van collectieregistratie, het inzetten van de collectiedata als open data, en het reflecteren hoe die acties passen binnen de bredere visie van de organisatie(s) op het gebruik van digitale technologie in het beheren en zichtbaar maken van de collectie en de collectiedata. PACKED vzw en FARO zullen in 2019 in samenwerking met het Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) een coachingtraject uitzetten om de kwaliteit en de duurzaamheid van de acties te versterken.

Momenteel ontbreken in collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties vaak nog de nodige competenties rond de inzet van digitale technologie bij de registratie en het zichtbaar maken van de collectie.

Minister van Cultuur Sven Gatz: “Om analoge culturele content toegankelijk te maken en te houden, moet verder worden ingezet op een digitalisering van die content. Vlaanderen heeft op het vlak van digitalisering nood aan een inhaaloperatie. Zo was in 2017 slechts 24% van de erfgoedcollecties gedigitaliseerd, in sterk wisselende kwaliteit. Bij documentgerichte collecties in archieven en erfgoedbibliotheken is de achterstand nog groter. Ook het ontwikkelen van goede voorbeelden om daarbij open data te gebruiken is dringend. Deze impulssubsidie moet een inhaaloperatie op gang brengen.

Met het nieuwe reglement wil de minister projecten mogelijk maken die de expertise verhogen en best practices stimuleren. Het reglement mikt op het gericht wegwerken van achterstanden op het vlak van collectieregistratie en het inzetten van de collectiedata als open data. Het is ook belangrijk dat aanvragers nadenken over de vraag hoe het project past binnen hun organisatie. 

Het reglement voorziet zowel in ‘instapprojecten’ als in ‘verdiepingsprojecten’. Zowel relatief onervaren organisaties als organisaties die al veel expertise in huis hebben, kunnen zo een aanvraag indienen. De projecten beginnen vanaf 1 januari 2019 en eindigen uiterlijk 31 december 2020. Binnen die periode zijn projecten mogelijk van één tot maximaal twee jaar. Aanvragen dienen ten laatste ingediend te worden op 1 oktober 2018 via KIOSK.

Meer info over de nieuwe subsidielijn vind je op de website van het Departement CJM.


Vlaanderen - Verbeelding werkt