Menu
NL
Schermafbeelding 2020 03 05 Om 21 54 52

Schermafbeelding van de website dbnl.org

Vlaamse Erfgoedbibliotheken: auteursrechtvrije werken op DBNL beschikbaar als xml

In januari 2020 zijn ongeveer 3.000 werken beschikbaar gesteld als XML-bestand op DBNL, de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren. Het gaat om boeken en tijdschriftjaargangen die behoren tot het ‘publiek domein’. Dat betekent dat ze niet langer auteursrechtelijk beschermd zijn en door iedereen vrij (her)gebruikt mogen worden voor ieder doel. Een mooi voorbeeld van een actie in het kader van Publiekdomeindag.

Aanleiding voor deze toevoeging is de jaarlijkse Publiekdomeindag: op 1 januari van ieder jaar vervalt het auteursrecht op creaties van makers die zeventig jaar geleden overleden zijn. Acties rond werken in het publiek domein blijven ook na 1 januari natuurlijk  mogelijk en interessant.

De XML-bestanden die nu beschikbaar worden op DBNL zijn beter bruikbaar voor wetenschappelijk onderzoek dan de andere bestandsformaten. Bezoekers van DBNL kunnen de individuele titels downloaden óf de gehele set (als ZIP-bestand). Hiermee gaat een langgekoesterde wens van onderzoekers in vervulling. Het is de bedoeling dat deze werken op termijn ook als .txt-bestand beschikbaar worden gesteld.

Bron: vlaamse-erfgoedbibliotheken.be 

Vlaanderen - Verbeelding werkt