Menu
NL
Maquette In Houten Doos

Beeld: Maquette van de Vleeshuiswijk in Antwerpen, 1965, ontworpen door Dries Jageneau en Armand Vermeyen, uit het archief van Dries Jageneau, Collectie Vlaams Architectuurinstituut – Collectie Vlaamse Gemeenschap Bron: www.vai.be CC BY SA

Vlaams Architectuurinstituut: tentoonstelling Unfolding the Archives #1

06.11.19 - 19.01.20 event

Op 6 november 2019 opende in deSingel in Antwerpen Unfolding the Archives #1, een tentoonstelling met topstukken, verborgen schatten en merkwaardige ontdekkingen uit de meer dan tweehonderd archieven die het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) beheert. Hedendaagse thema’s in de architectuur worden daarbij verrijkt met een historische dimensie. Verder maakt de bezoeker kennis met nieuw verworven archieven en markante figuren of momenten uit de architectuurgeschiedenis. De tentoonstelling loopt tot 19 januari 2020.

De tentoonstelling

VAi is het sectorinstituut voor architectuur in Vlaanderen, dat door de integratie van het voormalige Architectuurarchief Provincie Antwerpen (APA) ook een collectiebeherende organisatie is geworden. Deze transitie werd door hen aangegrepen om een grote verwerkingsactie op te starten. Tijdens de inventarisatie en de verwerking van de archieven kwamen mooie, onverwachte, soms aandoenlijke documenten aan de oppervlakte. De tentoonstelling Unfolding the Archives #1 verzamelt een waaier van documenten en objecten: tekeningen, dagboeken, schetsen, mijmeringen en brieven als een inkijk in de rijkdom van de collectie. Bovendien ontdek je in de tentoonstelling ook de weg die een architectuurarchief aflegt: van het ophalen van stukken (in soms uitdagende omstandigheden) via doordachte en diepgaande verwerkingsprocessen, tot het toegankelijk maken voor het brede publiek. 

Praktisch: 

De tentoonstelling loopt nog tot en met 19 januari 2020, van woensdag tot zondag van 14u tot 19 u. en bij avondvoorstellingen tot 22 u, in deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. De toegang is gratis.

Online collectie:

Ook als je de tentoonstelling niet kan bezoeken, kan je de collectie van het VAi verkennen via een online databank die als wiki opgevat is.


Ontmoetingsmomenten

Naar aanleiding van deze eerste editie van Unfolding the Archives organiseert het VAi ook een reeks ontmoetingsmomenten met hun archivarissen: een unieke blik achter de schermen van de collectie. De ontmoetingsmomenten gaan door op:

  • 20 november 2019, 14-16u | rondleiding met Kaat Verdickt & Sara Truyts
  • 11 december 2019, 14-16u | rondleiding met Stefaan Grieten
  • 18 december 2019, 14-16u | rondleiding met Hannah T'Sas

Voor deze rondleidingen dien je je vooraf in te schrijven op de website van het Vlaams Architectuurinstituut.

Vlaanderen - Verbeelding werkt