Menu
NL
P1810156 Viaa

Beeld: Huis van Alijn, CC BY SA

VIAA: werk nog mee aan het verkennend onderzoek rond fotodigitalisering tot 24 januari

Sinds 2013 legt VIAA zich toe op de digitalisering, duurzame archivering en ontsluiting voor onderwijsdoeleinden van audiovisueel materiaal. Dit jaar startte VIAA ook met een verkennend onderzoek in functie van de mogelijke digitalisering van analoog fotomateriaal: wat voor collecties zijn er, wie bewaart ze en wat wordt er al gedaan op het vlak van preservering? Om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van het Vlaamse fotolandschap, verspreidt VIAA nu een vragenlijst. 

Collectiebeherende cultureelerfgoedinstellingen en kunstenorganisaties in het bezit van een fotocollectie, als onderdeel van de collectie of van het archief over de eigen werking, worden gevraagd de vragenlijst in te vullen.

Met dit onderzoek wil VIAA de fotocollecties zelf in beeld brengen, en ook de activiteiten en uitdagingen die erbij komen kijken. Foto is een koepelterm voor veel verschillende items, waar bijvoorbeeld ook fotonegatieven en dia’s onder vallen. Eens VIAA zicht heeft op welke foto’s organisaties in hun bezit hebben en wat er vandaag al mee gebeurt, zijn ze klaar voor de volgende fase: een oefening rond mogelijke en wenselijke verdere stappen en wie welke rol daarin kan vervullen. 

De vragenlijst kan nog tot 24 januari 2020 worden ingevuld. 

Je kan je voorbereiden op het invullen van de vragenlijst met de informatie die je hier vindt.

De vragenlijst zelf invullen kan via deze link. 

Vlaanderen - Verbeelding werkt