Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Geschaald

VIAA: voorstelling vernieuwde 'Nieuws in de klas'

Op dinsdag 2 oktober 2018 werd in aanwezigheid van Sven Gatz, Vlaams minister van cultuur, media, jeugd en Brussel, het vernieuwde ‘Nieuws in de Klas’ voorgesteld, vroeger 'Kranten in de Klas'. Het doel blijft om jongeren in aanraking te brengen met een breed nieuwsaanbod en hen te stimuleren om kritisch naar het nieuws te kijken. Nieuw zijn de vele partners die hier samen hun schouders onder zetten, waaronder ook VIAA met Het Archief voor Onderwijs.

‘Nieuws in de Klas’ ken je misschien nog als ‘Kranten in de Klas’. Via krantenpakketten maakten leerlingen kennis met ‘het nieuws’ en met het hedendaagse krantenlandschap. Intussen is het medialandschap veranderd en is nieuws er in alle vormen en snelheden. Dus kwam er ‘Nieuws in de Klas’ dat ook digitale media een plaats gaf. Vanaf vandaag is er een gloednieuwe website waar leerkrachten actueel en uitgewerkt lesmateriaal, themadossiers en video's over nieuws vinden. Mediawijs, Vlaamse Nieuwsmedia, WE MEDIA, Media.21, VRT en VIAA lanceerden de nieuwe website met de steun van de Vlaamse overheid.

De rol van VIAA in het project

Leerkrachten vinden op 'Nieuws in de Klas' een selectie nieuws, reportages en beeldcollecties over thema’s als censuur en fake news van op het onderwijsplatform Het Archief voor Onderwijs. Die worden onder andere aangevuld met KLAAR-afleveringen van VRT NWS die met bijhorende collecties op Het Archief voor Onderwijs verschijnen. Met een klik - én een account op Het Archief voor Onderwijs - vinden leerkrachten dus interessant beeld en geluid dat van hun leerlingen geïnformeerde en mediawijze jongeren maakt. 

‘Het nieuws’ tot in de klas brengen: het werd lang gedaan met papieren kranten. Later kwamen er digitale media bij en met de nieuwe website van ‘Nieuws in de Klas’ komen daar nu ook uitgewerkt lesmateriaal en beeldcollecties bij van verschillende digitale media- en onderwijsinitiatieven.

Nieuws komt razendsnel en via een veelheid aan kanalen je persoonlijke wereld binnen. Zeker jongeren worden geconfronteerd met een voortdurende en snelle nieuwsstroom via sociale media. Met Het Archief voor Onderwijs wil VIAA ervoor zorgen dat leerkrachten actueel nieuws, relevante reportages en beeldcollecties over thema’s als fake news en censuur in de klas kunnen brengen. Zo draagt VIAA elke dag bij aan de vorming van geïnformeerde, mediawijze leerlingen. Daarom werkt VIAA ook heel graag mee aan 'Nieuws in de Klas'.

Het project begon als ‘Kranten in de Klas’ en werd de voorbije jaren met digitaal materiaal omgevormd tot ‘Nieuws in de Klas’. In het schooljaar 2018-2019 werd de gloednieuwe website www.nieuwsindeklas.be gelanceerd. Een week lang krijgen leerkrachten toegang tot een ruim aanbod aan kranten en digitale media. Ook daarna wordt de website geactualiseerd: leerkrachten vinden er zowel lesmateriaal over ‘het nieuws’ als over actuele thema’s. Dat laatste onder meer in de vorm van de KLAAR-afleveringen, die met één klik te bekijken zijn op Het Archief voor Onderwijs. Ook andere beeldcollecties van ons onderwijsplatform, over bijvoorbeeld censuur of fake news, worden aangereikt op 'Nieuws in de Klas'.  

Die brede waaier aan materiaal wordt mogelijk gemaakt door verschillende partners: Mediawijs, Vlaamse Nieuwsmedia, WE MEDIA, Media.21, VRT en VIAA werken met de steun van de Vlaamse Overheid aan dit project.

Wil je meer informatie? Contacteer Karen Vander Plaetse van VIAA. Ze helpt je graag voort.

Bron: persbericht vernieuwing Nieuws in de Klas, VIAA.

Vlaanderen - Verbeelding werkt