Menu
NL
Sharecare

Studiedag Sharing is caring - BXL Extension: Opening up with Wikimedia

20.06.17 publicatie

Op 20 juni 2017 kwamen op initiatief van PACKED vzw en Wikimedia België medewerkers van musea, bibliotheken en archieven samen in het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium te Brussel om ideeën en ervaringen uit te wisselen i.v.m. het ontsluiten en valoriseren van digitale collecties op Wikimedia-platformen. Na een uiteenzetting over de directe aanleiding voor de studiedag, het project Wiki Loves Art, presenteerden we een reeks binnen- en buitenlandse cases uit zowel musea, bibliotheken en archieven.

Onderzoekster Trilce Navarrete van de universiteit van Rotterdam zette met haar keynote Access as a Generator of Value de toon door te pleiten voor ontsluiting op Wikimedia kanalen, gemotiveerd door kwantitatieve data i.v.m. het bezoek- en gebruikersgedrag van erfgoedcontent op Wikimedia platformen. Gwenny Vlaemynck legde uit hoe Cultuurconnect data over auteurs uit Wikipedia trekt naar hun centraal bibliografisch achtergrondbestand OpenVlacc. Tenslotte deden Olaf Janssen en Tim de Haan van de Nationale Bibliotheek (KB) en het Nationaal Archief (NA) van Nederland de impact van hun lange termijn samenwerking met de Wikimedia community uit de doeken.

In de namiddag schakelden we over naar musea met Wikimedia samenwerkingen met presentaties van Dieter Suls (MoMu) en Sandra Fauconnier (Wikimedia NL) i.v.m. hun activiteiten rond mode, een tot dusver op Wikipedia ondergedocumenteerde thematiek. Saskia Scheltjens van het Rijksmuseum presenteerde hoe je kritisch naar je eigen verwezenlijkingen kunt kijken om je openheid te consolideren en hoe de nieuwe Rijksmuseum Research Services eenheid na de collecties nu ook hun onderzoeksdata zal ontsluiten. Tenslotte presenteerde Bert Lemmens (PACKED vzw) samen met Sandra Fauconnier wat ze geleerd hebben tijdens hun traject i.v.m. open data op Wikidata.

Geïnteresseerden en degenen die niet aanwezig konden zijn kunnen de presentaties bekijken op de PACKED vzw slideshare.

Voor een verslag van de Wiki Loves Art fotowedstrijd kan je hier terecht. Indien je dieper wilt grasduinen in de hergebruik statistieken van de beelden op Wikipedia kan je de GLAMorgan tool raadplegen. Alle ingestuurde beelden vind je op de Wikimedia beeldbank Wikimedia Commons.

Sharing is Caring is een conferentieplatform dat samenwerken en delen in de erfgoedsector wil stimuleren. Naar analogie met de TED-conferenties en de lokale TED-achtige evenementen (TEDx) verspreidt het format zich van Denemarken naar andere landen. De lokale organisatoren kiezen zelf thema’s die dicht bij hun eigen context en gemeenschap staan. Na de eerste uitbreiding naar Hamburg, organiseren Wikimedia België en PACKED vzw een Brusselse editie. Als je meer te weten wilt komen over het Sharing is Caring netwerk of je wilt inschrijven voor de conferentie in Aarhus rond digitalisering en sociale impact kan je hier terecht. Indien je op deze conferentie graag een lightning talk had gegeven, contacteer dan {encode="louise@mmx.dk" title="louise@mmx.dk"}.

Vlaanderen - Verbeelding werkt