Menu
NL
Schermafbeelding 2019 08 29 Om 06 31 34

Slotevent Museum of things for people en studiedag Future of Culture

19.09.19 event

Wat kan Internet of Things betekenen voor een museum? Museum of things for people (MOTFP) is een door de Vlaamse overheid ondersteund Smart City-project dat inhoudelijk getrokken wordt door het Design Museum Gent en waarbij meerdere partners precies dit onderzoeken. Op 19 september 2019 presenteren het Design Museum Gent, Cultuurconnect en Foresight by Digipolis in de Krook (Gent) het slotevent van het project in combinatie met de bredere studiedag Future of Culture. Er wordt nagedacht en in debat gegaan over de toekomst van cultuur en de impact van technologie op de cultuursector.

Museum of things for people

Het beoogde resultaat van het project Museum of Things for People was om op één jaar tijd te weten te komen welke technologieën musea echt kunnen verder helpen en die leerervaring te delen met iedereen. Het resultaat is een Internet of Things-proefopstelling die bezoekers  in Design Museum Gent nog tot 16 oktober 2019 gratis kunnen proberen. Tijdens je bezoek monitort en analyseert het systeem je route en hoe lang je blijft stilstaan bij een bepaald kunstwerk. Dit alles is mogelijk door het gebruik van indoor locatiebepaling met sensoren, gecombineerd met slimme aanbevelingsalgoritmes. Zo krijgt het systeem een indruk van je interesses en wordt je naar gelijkaardige designgerelateerde plekken in de stad geleid. Deze proefopstelling kan ook worden uitgetest op 19 september in het laatste deel van de studiedag.

Programma Future of Culture

De studiedag bestaat uit drie delen, waarvoor apart kan ingeschreven worden. De eerste twee delen vinden plaats in de Krook, zaal De Blauwe Vogel (Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent). Voor deel drie wordt er verhuisd naar het Design Museum Gent.

10u tot 12u30: slotevent van Museum of Things for People met een voorstelling van het hele project. De partners stellen daarbij hun conclusies en de business case voor. 

13u30 tot 17u: studiedag over de toekomst van cultuur in samenwerking met Cultuurconnect. Nationale en internationale sprekers brengen de discussie met het publiek op gang over de toekomst van cultuur en de impact van technologie op de cultuursector. 

Volgende sprekers en bijdragen staan alvast op het programma:

  • Tom Palmaerts (Trendwatcher & Manager trendwolves): Culture in 2030;
  • Fredo De Smet (Artistiek Consulent Design Museum Gent & Curator Hello Robot): The battle for the Third Space;
  • Jasper Visser (Strategisch adviseur & Senior partner VISSCH+STAMM): Een smart museum voor slimme mensen.

17u30 tot 19u30:  afsluitend moment in het Design Museum Gent waar je de Museum of Things for People technologie nog eens kan testen, en de dag met een hapje en drankje kan afsluiten (tot 19u30).

Meer informatie vind je op de Eventbrite-pagina, waar je ook kan registreren voor één of meerdere delen van de dag.

Neem ook een kijkje op de projectpagina.

Vlaanderen - Verbeelding werkt