Menu
NL
1280Px Antwerpen Tg Uapr 31

Geïllustreerde plattegrond Antwerpen ca. 1620.

PACKED: medewerking aan edit-a-thon Universiteit Antwerpen voor Erfgoeddag

27.04.19 event

Onder de vlag 'Wikify Antwerpen!' en ter gelegenheid van Erfgoeddag organiseren de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Antwerpen en de Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap een Wikipediaschrijfsessie op zaterdag 27 april 2019. Tijdens die sessie zullen de op Wikimedia Commons vrijgegeven beelden als illustratie toegevoegd worden aan bestaande of nieuwe Wikipedia-artikels om de collecties zo een grotere online zichtbaarheid te geven. 

De collecties

De historische prentencollecties van de Universiteit Antwerpen zijn al een tijdje digitaal beschikbaar voor het grote publiek. In 2015 lanceerde de afdeling Bijzondere Collecties eerst de elektronische catalogus van het Prentenkabinet van de universiteit, een collectie van ongeveer 13.50 prenten over de geschiedenis en stadsontwikkeling van Antwerpen, geproduceerd tussen de 15de en 21ste eeuw. In 2017 kwam daar nog een tweede catalogus bij, die van de Collectie Thijs, een verzameling van circa 1.100 devotieprenten en -teksten, opnieuw met bijzondere aandacht voor het Antwerpse.

Deze catalogi bieden gespecialiseerde informatie met afbeeldingen in hoge resolutie, en zijn op die manier een ware schatkamer voor allerhande onderzoekers en geïnteresseerden. Alleen blijkt het in de praktijk niet altijd eenvoudig om deze bronnen op het spoor te komen.

Open data en de Wikimediaplatformen

Hoewel de catalogi vrij beschikbaar zijn als onderdeel van het Anet-netwerk, is het voor veel gebruikers, zeker buitenlandse gebruikers of leken in het vak, vaak zoeken naar een naald in een hooiberg. Voor dat type gebruikers is het veel gemakkelijker om informatie te vinden via grote kanalen zoals Wikipedia. Die bekende online encyclopedie is onderdeel van een groter geheel, de Wikimedia Foundation, die bijvoorbeeld ook de databank Wikidata en de mediabank Wikimedia Commons beheert.

PACKED ondersteunt sinds enkele jaren met het project Linked Open Data publicatie met Wikidata instellingen die hun collecties op de Wikimediaplatformen willen ontsluiten. In samenwerking met een bevlogen stagiair-jobstudent, en met coaching van PACKED, werkte de afdeling Bijzondere Collecties een procedure uit waarbij zowel de data als de beelden van de twee prentencollecties naar Wikidata en Wikimedia Commons werden overgezet. De betrokken beelden - alles samen ca. 2.000 stuks - én hun ontsluiting worden daarbij aangeboden met de CC0-rechtenverklaring, waarmee ze wereldwijd vrij zijn van mogelijke restricties.

Edit-a-thon

De realiteit is echter dat afbeeldingen vooral in de context van een Wikipedia-artikel bekeken worden. Gebruikmakend van deze rijke prentencollecties zullen tijdens de sessie dus artikels over 'Antwerpse plaatsen, gebouwen en heiligen' geschreven worden. Zoals altijd krijgen de aanwezigen eerst een stoomcursus editeren op Wikipedia, en kunnen ze daarna ook rekenen op hulp van ervaren Wikipedianen.

10u15: intro Trudi (hoofdbibliothecaris)

10u30: intro Daniël & Erna (Erkende Erfgoedbibliotheek UAntwerpen)

10u45: intro Tom (UA-project Wikidata/-media)

11u: intro Packed/Wikimedia (technische intro)

11u30: verdelen van thema’s en starten met schrijven

13u: lunch

16u: einde

Inschrijven voor 13 april 2019! 

N.B.: De inschrijvingsperiode kan vroeger sluiten als het maximum aantal deelnemers wordt bereikt!

Beeld: Antverpia, Joris Hoefnagel (1542-1600), CC0


Vlaanderen - Verbeelding werkt