Menu
NL
Logo Trio Ee6E6B668306801280E40C6Beae82D9D

PACKED vzw: onderdeel van VIAA vanaf 2019

Op 28 september 2018 maakte Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, bekend dat de werkingen van PACKED en Lukas vanaf 2019 door VIAA onder de vleugels genomen worden. Eén van de krachtlijnen in het beleid van minister Gatz is samenwerking en afstemming stimuleren, gericht op meer slagkracht en minder versnippering in de sector. Ook in het kader van de visienota 'Een Vlaams cultuurbeleid in het digitale tijdperk' wil de minister met dit initiatief streven naar schaalvergroting en efficiëntiewinsten. We kijken er naar uit om de handen in elkaar te slaan en vanaf 2019 samen te bouwen aan een gemeenschappelijk verhaal. 

Over de toegekende werkingsmiddelen voor PACKED vzw

Het aan PACKED vzw toegekende jaarlijkse werkingsbudget zal vanaf 2019 427.000 euro per jaar bedragen. Dat is volgens de minister van Cultuur een verhoging met 51%. Enkel de loonkost voor het PACKED-team van tien medewerkers bedraagt vandaag echter al meer dan 500.000 euro; het door PACKED vzw gevraagde jaarlijkse werkingsbudget voor de periode 2019-2023 was 700.000 euro.

Over VIAA en Lukas

VIAA digitaliseert en bewaart het beeld en geluid van Vlaanderen en maakt dat ook toegankelijk, in het bijzonder voor onderwijsdoeleinden. PACKED vzw en VIAA werken sinds de oprichting van VIAA in december 2012 regelmatig samen, o.a. bij de voorbereiding van de digitalisering van audiovisueel materiaal uit de erfgoed- en podiumkunstensector, en bij het krantendigitaliseringsproject Nieuws van de Groote Oorlog.

Lukas verzorgt het digitale beeldbeheer en de wereldwijde verspreiding van Vlaamse museum- en erfgoedcollecties. PACKED vzw heeft de afgelopen jaren LUKAS regelmatig geadviseerd. We werkten samen bij o.a. het opladen van een groot aantal fotografische reproducties van kunstwerken uit het Groeningemuseum op Wikimedia Commons.

Vlaanderen - Verbeelding werkt