Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
FAAD-studiedag-archivaris-van-de-toekomst-NARA_-_541349.tif.jpg

Franklin D. Sergent who is 13 years old and in the fifth grade does his homework.

PACKED vzw: verslag FAAD-studiedag over de archivaris van de toekomst

Naar aanleiding van de dertigste verjaardag van de opleiding Master na Master 'Archivistiek: Erfgoedbeheer en Hedendaags Documentbeheer' vond op maandag 7 mei 2018 de studiedag 'Future proof: Vorm mee de archivaris van de toekomst' plaats aan de VUB. PACKED-medewerkers Nastasia Vanderperren en Alina Saenko, beide alumni van de opleiding, waren aanwezig.

De studiedag werd georganiseerd door het Forum van Afgestudeerden Archivistiek en hedendaags Documentbeheer (FAAD) als een infomoment over de al geplande hervormingen, maar ook als een forum voor archivarissen om na te denken over hoe hun opleiding er zou moeten uitzien. Een maand vooraf werd een oproep gelanceerd om ideeën en 'pitches' in te dienen i.v.m. thema's die aan bod moeten komen in de opleiding van de 'archivaris van de toekomst'. 

PACKED-medewerkers Nastasia Vanderperren en Alina Saenko hebben een pitch gepresenteerd rond begrippen zoals bv. Linked Open Data, Triples en NoSQL die het mogelijk maken om archieven in een zeer rijke context online beschikbaar te maken. Andere voorstellen vanuit archivarissen actief in de sector gingen over de nood aan meer kennis rond project- en veranderingsmanagement, kosten-batenanalyse en command line als dé tool voor digitaal archief.

Bart Ballaux, docent hedendaags documentbeheer, gaf in zijn presentatie een overzicht van dertig jaar archiefopleiding en de komende hervormingen. Uit zijn presentatie bleek dat de al geplande veranderingen in de opleiding sterk leunen op het digitale met nieuwe vakken als ‘Digitaal informatie- & archiefbeheer’, ‘Management voor informatieprofessionals’ en het keuzevak 'Topics in digital information & records management' waarin thema's zoals bv. bewaarstrategieën voor verschillende bestandsformaten, digitaal depot, OAIS, linked open data, big data, blockchain en privacy by design aan bod zullen komen.

De presentaties en de pitches staan online. Een uitgebreid verslag van FAAD over de komende veranderingen in de opleiding zullen later nog in het tijdschrift META verschijnen.


Beeld: Franklin D. Sergent who is 13 years old and in the fifth grade does his homework - NARA - 541349.

Vlaanderen - Verbeelding werkt