Menu
NL
Iiif 2 2

PACKED vzw: verslag IIIF-workshop

Op maandag 14 mei 2018 woonde PACKED-medewerker Nastasia Vanderperren een showcase, workshop en 'unconference'- sessies over IIIF bij in Den Haag. PACKED vzw heeft IIIF aanbevolen als standaard voor de uitwisseling van beelden in de blauwdruk voor de beeldenhub. Na een algemene voorstelling van het framework hoorden we van een aantal organisaties uit de Lage Landen hun ervaringen met de implementatie van het framework. Ook de Universiteitsbibliotheek van Gent vertelde waarom zij kozen voor IIIF en welke mogelijkheden dit voor hen bracht. Tot slot werd ons al een preview gegeven van versie 3.0 van de Image API en de Presentation API. Zo zal het in de toekomst ook mogelijk zijn om audiovisuele content te presenteren met het IIIF framework.

Het International Image Interoperability Framework (IIIF) heeft als doel om digitaal beeldmateriaal, dat nu vaak is opgeslagen in vele aparte databases, beter en breder toegankelijk te maken. Het definieert verschillende application programming interfaces (API) die een gestandaardiseerde methode bieden om beelden online weer te geven - de IIIF Image API en de IIIF Presentation API. De standaard wordt nu breed toegepast door bibliotheken, musea, archieven en softwarebedrijven.

De verschillende sessies op 14 mei werden georganiseerd door Europeana, Netwerk Digitaal Erfgoed en het International Image Interoperability Framework (IIIF). De bijeenkomst richtte zich zowel op nieuwkomers als gebruikers van het framework en had als doel om geïnteresseerden in contact te brengen met IIIF en ervaringen uit te wisselen over de implementatie en het gebruik ervan. Zowel onderzoekers, ontwikkelaars als professionals uit de bibliotheek-, museum- en archiefsector waren aanwezig.

In de namiddag hadden we de keuze tussen de unconference sessies en een hands-on workshop. In de workshop konden we zelf aan de slag gaan met IIIF en leerden we hoe we een beeldenserver konden opzetten om beelden uit te wisselen en hoe we dit beeld konden presenteren met zijn metadata. De workshop kan je vinden op: https://iiif.github.io/training/intro-to-iiif/.  

Vlaanderen - Verbeelding werkt