Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Achivematicacampams2018

Deelnemers Archivematica Camp Amsterdam 2018. Beeld: Ross Spencer

PACKED vzw: verslag Archivematica Camp

Van 11 tot 13 april 2018 nam PACKED-medewerker Bert Lemmens deel aan het tweede Europese Archivematica Camp. Dat vond plaats in het Amsterdamse Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), en had als doel (potentiële) Archivematica-gebruikers met elkaar in contact te brengen, ervaringen uit te wisselen en de nieuwe ontwikkelingen in de software uit de doeken te doen. Archivematica is een opensourcesoftwarepakket voor digitale preservering. De volgende beleidsperiode zal PACKED vzw samen met zeven cultureel-erfgoedorganisaties uittesten hoe ze Archivematica kunnen gebruiken om digitale collecties te bewaren.

De eerste dag was een oriëntatiedag bedoeld voor deelnemers met interesse in Archivematica, en bestond uit een introductie van Archivematica. Net als vorig jaar in York waren er naast PACKED vzw nog een aantal organisaties uit België aanwezig. De twee dagen daarna gingen dieper in op zaken als de samenstelling van AIPs (Archival Information Packages) en DIPs (Dissemination Information Packages), de microservices-opzet van Archivematica, de koppeling met opslagsystemen, het zelf kunnen inrichten van workflows, het kunnen doorvoeren van het eigen bestandsformatenbeleid, de uitrol (deployment) van de software en de inrichting van het technisch en functioneel beheer.

PACKED-medewerker Bert Lemmens noteerde een aantal zaken die relevant kunnen zijn voor de werking van PACKED vzw en voor zijn doelgroepen :

- Er was heel veel aandacht voor de integratie van Archivematica  met verschillende opslagsystemen en ontsluitingsplatformen, hoe je die koppelingen realiseert en hoe je de werklast over verschillende systemen verdeelt.

- Artefactual, het Canadese bedrijf achter Archivematica, voorziet zelf koppelingen met een aantal opslagsystemen (Amazon, Locks, iRODS), DAM-systemen (Samvera) voor het toegankelijk maken van content, en archiefbeheersystemen (ArchiveSpace).  

- Het Nederlandse bedrijf Picturae gaat, als reseller van Archivematica, de software voor het Regionaal Archief Alkmaar implementeren. Een interessante case om te volgen: Picturae biedt Nederlandstalige ondersteuning, maar zal het product dat Picturae aanbiedt synchroon lopen met de ontwikkeling van het basispakket door Archivematica? 

- Archivematica heeft een verlanglijstje van features die ze graag wil ontwikkelen, maar zoekt sponsors: IISG financiert een deduplicatiemodule en ook de mogelijkheid om vanuit Archivematica een IIIF-manifest te genereren.

- Verder werd er ook gepraat over het archiveren van complexe digitale objecten (i.p.v. enkel afzonderlijke files zoals nu) en het gebruik van PREMIS voor het documenteren van relaties en andere technische componenten.

- Tenslotte werd Binder gedemonstreerd. Binder is een prototype van een preservation system voor musea. Het is een soort fork van archivematica die de aanpassingen bevat die Artefactual voor MoMa heeft gemaakt. Binder is geconfigureerd voor het preserveren van mediakunst. https://github.com/artefactual/binder Let op: Binder is een prototype.


Wim Lowet van het Architectuurarchief Vlaanderen heeft een blogbericht geschreven over het Archivematica Camp. Voor het het Architectuurarchief Vlaanderen is de concrete aanleiding voor hun deelname dat het samen met zes andere cultureel-erfgoedorganisaties en PACKED vzw Archivematica zal uittesten als voorbeeldoplossing voor een digitaal depot, in het kader van het pilootproject 'Gedeelde infrastructuur voor de preservering van digitale tekstbestanden' van de Werkgroep Private Archieven (WPA). Meer info daarover vind je op de projectpagina op CEST. 


Robert Gilesse van de gastorganisatie IISG schreef een uitgebreid verslag van de driedaagse in het Engels. Je vindt in zijn verslag ook heel wat interessante en verhelderende slides uit de sessies.


Beeld: Deelnemers Archivematica Camp Amsterdam 2018. Ross Spencer. 

Bron: IISG.nl. Het beeld wordt gebruikt met toestemming van Artefactual Systems.

Vlaanderen - Verbeelding werkt