Menu
NL
Wiki Loves Heritage Roze

PACKED vzw: Wiki Loves Heritage 2018 infosessies voor erfgoedinstellingen

25.05.18 - 11.06.18 oproep

Wiki Loves Heritage nodigt erfgoedbeheerders en -organisaties, erfgoedgemeenschappen en -
liefhebbers, fotografen en Wikipedianen uit om samen erfgoed online te ontsluiten onder een vrije licentie. Op die manier kan iedereen de beelden gebruiken, op Wikipedia en daarbuiten, bereiken we een breed en nieuw publiek en verhogen we de bekendheid van ons erfgoed.

Met het initiatief Wiki Loves Heritage wil de Vlaamse overheid samen met FARO, PACKED vzw en Wikimedia België de online aanwezigheid en zichtbaarheid van erfgoed in Vlaanderen verhogen, meesurfend op het bereik en de impact van Wikipedia, een van de bekendste en meest gebruikte websites ter wereld. Veel erfgoedbeheerders wereldwijd werken nu al samen met Wikimedia: van de British Library tot het Tropenmuseum in Amsterdam.

Om ons initiatief kracht bij te zetten is aan het project een fotowedstrijd gekoppeld. Je kiest zelf hoe je de fotowedstrijd invult: een selectie van je collectie toegankelijk maken voor fotografen, een fotografieworkshop, een Wikipediaschrijfsessie, een erfgoedwandeling of -zoektocht, het vrijgeven van content, enz. Kies een formule die past bij de aard van jouw erfgoed. Open de deuren gedurende de hele periode (juni - november 2018) of organiseer een of meer activiteiten onder begeleiding van je staf. Naast de fotowedstrijd voor het brede publiek, kunnen organisaties ook op andere manieren samenwerken met Wikipedia en Wikimedia op zowel korte als lange termijn, bijvoorbeeld door het vrijgeven van content.

Ben je geïnteresseerd? De Vlaamse overheid organiseert samen met PACKED vzw en FARO enkele regionale infomomenten om je op weg te helpen. Inschrijven is niet nodig:

 • 25/05, 14:00-16:00: Infosessie onroerend erfgoed: Samenkomst OE-gemeenten en IOEDen (BXL), Herman Teirlinckgebouw – 1.43 (Klein auditorium), Havenlaan 88 bus 5, 1000 Brussel
 • 28/05, 14:00-16:00: Infosessie regio Brussel: Koning Boudewijnstichting, Rue Brederodestraat 21, 1000 Brussel
 • 30/05, 10:00-12:00: Infosessie regio Brugge: Groeningemuseum (Vriendenzaal), Dijver 12, 8000 Brugge
 • 01/06, 13:30-15:30: Infosessie regio Antwerpen: Rubenianum (Burckhardzaal), Kolveniersstraat 20, 2000 Antwerpen
 • 04/06, 13:30-15:30: Infosessie regio Hasselt: Bibliotheek Hasselt Limburg, Martelarenlaan 17, 3500 Hasselt
 • 11/06, 10:00-12:00: Infosessie regio Gent: De Krook, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent

TBC:

 • Infosessie regio Gent: De Krook, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent
 • Infosessie Vlaams Depotnetwerk

Tijdens de infosessies gaan we dieper in op:

 • Wiki Loves Heritage en het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed
 • Introductie tot de Wikimediaplatformen
 • Waarom als erfgoedbeheerder of organisatie op Wikimedia aanwezig/actief zijn?
 • Hoe deelnemen aan Wiki Loves Heritage? Welke formats zijn er?
 • Vragen en advies op maat

Meer weten? http://www.europeeserfgoedjaar...


Met Wiki Loves Heritage wil de Vlaamse overheid het belang van ‘open toegang’ tot erfgoed onderstrepen. We sluiten aan bij de brede internationale Open Knowledge beweging en voeren zo het Vlaamse ‘opendatabeleid' uit. Door informatie en digitale content onder een vrije licentie beschikbaar te stellen, heeft iedereen vrije toegang tot de inhoud en kan die gebruikt, aangepast en verder verspreid worden voor alle mogelijke doeleinden. Die aanpak sluit aan bij een essentiële opdracht van de erfgoedsector, namelijk een zo breed mogelijke cultuurspreiding voor de lokale en internationale gemeenschap realiseren.


Vlaanderen - Verbeelding werkt