Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Karrenmuseum

Pagina over onderzoeksprojecten op de website van het Karrenmuseum

PACKED vzw: typologie rijtuigen toegevoegd in Wikidata

Van 2013 tot 2017 realiseerde het Karrenmuseum drie onderzoeksprojecten waarin zowel de inventarisering van een bepaald type kar, wagen of koets centraal stond als de opmaak van een typologie. Het ging in het bijzonder om landbouwvoertuigen, handels- en dienstvoertuigen en rijtuigen. PACKED vzw had als projectpartner de taak om o.a. de onderzoeksresultaten te publiceren op Wikidata. Van de zeventwintig types rijtuigen hebben we ondertussen de eigenschappen toegevoegd aan Wikidatarecords. Als over een bepaald type rijtuig nog geen Wikidatarecord bestond, hebben we dat eerst aangemaakt. De typologie is nu makkelijk voor derden bruikbaar als linked open data. De publicatie van de typologieën van de landbouwvoertuigen, handels- en dienstvoertuigen volgt.

De verschillende stappen die bij het publiceren van de data werden ondernomen zijn:

  • controleren of elk van de zevenentwintig types rijtuigen al een record hadden in Wikidata;
  • toevoegen van een label en beschrijving aan de Wikidatarecords;
  • toevoegen van trefwoorden aan de Wikidatarecords in de vorm van ‘statements’ (verklaringen);
  • toevoegen van beelden;
  • toevoegen van bronvermeldingen.

Enkele voorbeelden van types rijtuigen uit de typologie zijn: Janplezier, Riemenwagen en Gerij.

 

PACKED-medewerker Sam Donvil schreef over het opladen van de typologie van de rijtuigen een artikel dat de verschillende onderdelen van het werkproces beschrijft. Het artikel verschijnt binnenkort zowel in Bladwijzer, het tijdschrift van Heemkunde Vlaanderen, als op CEST.

Vlaanderen - Verbeelding werkt