Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Het Firmament

Archief Kopergieterij, Beeld: Het Firmament

PACKED vzw: traject archiefdoorlichting inspireert noorderburen

Het tweede archiefdoorlichtingstraject voor podiumkunstenorganisaties, met als deelnemers het nieuwstedelijk, KVS, Voetvolk en Theater Utrecht (NL), werd succesvol afgerond. Het Firmament en PACKED vzw begeleidden podiumkunstenorganisaties bij de evaluatie van hun archiefwerking en het opstellen van een concreet stappenplan. Marcus Cohen, medewerker van Nederlandse Kennisinstituut voor Digitale Cultuur DEN, liep mee en bekeek of dergelijk traject ook in Nederland opgezet kan worden.

Hij schreef een blog over zijn bevindingen, en verwerkte daarin ook de indrukken van het deelnemende Nederlands gezelschap, Theater Utrecht. Een overzicht van enkele van die indrukken van Maaike Oude Luttikhuis (Theater Utrecht):

Wat vind je van Tracks?

"Tracks biedt veel informatie met betrekking tot archivering en het fijne ervan is dat het ook de kunsten gericht is. Het geeft veel handige tips over hoe je de verschillende aspecten aan kunt pakken rondom archivering en waar je op moet letten."

Wat heeft deelname jou, als bureaumanager, opgeleverd, zowel praktisch als aan inzichten? 

"Toen ik begon met het traject, was ik nog maar een paar maanden werkzaam bij Theater Utrecht. Ik had nog helemaal geen inzicht in het archief. Door deel te nemen aan het traject weet ik nu wat er is en waar het is. Het heeft mij handvaten gegeven waar ik mee aan de slag kan, heeft mij een visie op het archief helpen ontwikkelen en heeft ervoor gezorgd dat ik er structureel - ook al is het maar een uur of twee per week - aandacht aan besteed."

Wat gaat Theater Utrecht nu (anders) doen?

"Theater Utrecht gaat nu structureel aandacht besteden aan archiveren. Er gaat een beleid komen rondom het archiveren, zodat alle collega’s weten wat er in het archief terecht moet komen. Het archiveren moet een natuurlijk onderdeel worden van de werkzaamheden in plaats van iets wat we later nog wel een keer doen. Daarnaast zal dit archiveren, op drukwerk na, niet meer op papier gebeuren, maar digitaal. Dit scheelt niet alleen papier en opbergruimte, maar dit maakt het uiteindelijk ook makkelijker om archiveren een verantwoordelijkheid van iedereen in de organisatie te maken. Daarnaast wordt het hierdoor ook eenvoudiger om stukken uit het archief te delen met externen."


Vlaanderen - Verbeelding werkt