Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
P1070081 Kopie

Beeld: Capteerstation

PACKED vzw: publicatie van Resurrection Lab deliverables L.2.1 en L.2.2

In maart 2017 zijn PACKED vzw en iMAL gestart met Resurrection Lab, een tweejarig onderzoeksproject dat financieel wordt ondersteund door Innoviris, het Brusselse Instituut voor Onderzoek en Innovatie. Het doel is zowel methodes, tools en diensten voor de preservering van born-digital content te implementeren als een mediabibliotheek te creëren die is gebaseerd op emulatie. Die techniek, waarbij een hardwareplatform op softwarematige manier wordt gesimuleerd, biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van een preserveringsstrategie voor digitale creaties. PACKED vzw is binnen Resurrection Lab verantwoordelijk voor o.a. het opzetten van een capteerstation voor de meest voorkomende obsolete dragers en het uitwerken van workflows om de data van obsolete dragers te capteren. De eerste deliverables zijn nu online beschikbaar op CEST.

Het preserveren van born-digital content vereist dat de digitale inhoud eerst van de obsolete gegevensdrager naar een hedendaagse gegevensdrager overgebracht wordt. PACKED vzw verzamelde daarvoor leesapparatuur van de meest voorkomende obsolete dragers en installeerde een werkstation. Er werden workflows uitgewerkt om de inhoud van de obsolete gegevensdragers te capteren.

Eens de gegevens van de originele drager gehaald zijn, dient de data geïdentificeerd te worden. Dat is noodzakelijk om te bepalen welke hardwareomgeving, besturingssysteem en software nodig zijn om toegang te hebben tot de inhoud van de digitale drager. Voor het bepalen van de workflow werden verschillende tools uitgetest.

De volledige documentatie van het capteerstation en de workflows kun je raadplegen in de deliverable L.2.1. Full Documentation of the Capturing Station. De workflow voor het identificeren van de data werd neergeschreven in de deliverable L2.2. Complete documentation of the workflow implemented for the identification and characterisation of the data.

Eerdere CEST-publicaties in het kader van het project Resurrection Lab zijn:


Vlaanderen - Verbeelding werkt