Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Fiafprague2018 400

PACKED vzw: deelname aan het FIAF Congress

FIAF is de Fédération Internationale des Archives du Film/International Federation of Film Archives. Jaarlijks organiseert zij een internationaal congres over de preservering van en toegang tot het wereldfilmerfgoed. Van 22 tot 27 april 2018 vond in Praag het 74ste FIAF Congress plaats. PACKED-medewerker Bert Lemmens gaf er een presentatie over het belang van open source in de digitale infrastructuur die we dagdagelijks gebruiken en de uitdaging om die infrastructuur duurzaam te financieren en te beheren. De presentatie maakte deel uit van een sessie over het gebruik van opensource software in de preservering van digitale film.

Kieran O’ Leary van het Ierse filmfonds deed zijn relaas over hoe hij een hele workflow heeft opgezet met open source tools. Reto Kromer gaf meer uitleg bij de ontwikkeling van RAW Cooked, een tool om ruwe, ongecomprimeerde digitale film te transcoderen naar een MKV/FFV1 archiveringsbestand. En Jerome Martinez stelde de verschillende tools voor die zijn bedrijf MediaArea ontwikkelde voor het preserveren van digitale film en video.

De slides van deze sessie zijn te vinden op de website van MediaArea.

Het 74ste FIAF Congress vond plaats in het Narodni Filmovy Archiv/National Film Archive.

Meer informatie over het programma kan je vinden op de officiële congreswebsite.

 

Toekomstige FIAF-congressen

Het congres van 2019 zal plaatsvinden in Lausanne van 7 tot 13 april 2019, in de Cinémathèque suisse. 

Het congres van 2020 zal plaatsvinden in Punta del Este, Uruguay, in organisatie van het  Archivo Nacional de la Imagen y la Palabra/SODRE en de Cinemateca Uruguya. De exacte data worden later bekendgemaakt.

Vlaanderen - Verbeelding werkt