Menu
NL
Wiki Loves Heritage Geel

PACKED vzw: ministers Gatz en Bourgeois geven aftrap voor Wiki Loves Heritage 2018

15.06.18 - 15.11.18 update

PACKED vzw organiseerde de afgelopen weken in heel Vlaanderen infosessies rond erfgoedontsluiting op Wikimedia platformen. Deze kaderden binnen het Wiki Loves Heritage initiatief dat we samen met het Departement CJM, Onroerend Erfgoed, FARO en Wikimedia België organiseren. Ministers Bourgeois en Gatz gaven alvast het goede voorbeeld door zelf een foto in Wikimedia Commons op te laden en een artikel op Wikipedia te schrijven.

Met het initiatief Wiki Loves Heritage wil de Vlaamse overheid samen met FARO, PACKED vzw en Wikimedia België de online aanwezigheid en zichtbaarheid van erfgoed in Vlaanderen verhogen, meesurfend op het bereik en de impact van Wikipedia, een van de bekendste en meest gebruikte websites ter wereld. Veel erfgoedbeheerders wereldwijd werken nu al samen met Wikimedia: van de British Library tot het Tropenmuseum in Amsterdam.

Om ons initiatief kracht bij te zetten is aan het project een fotowedstrijd gekoppeld. Je kiest zelf hoe je de fotowedstrijd invult: een selectie van je collectie toegankelijk maken voor fotografen, een fotografieworkshop, een Wikipediaschrijfsessie, een erfgoedwandeling of -zoektocht, het vrijgeven van content, enz. Kies een formule die past bij de aard van jouw erfgoed. Open de deuren gedurende de hele periode (juni - november 2018) of organiseer een of meer activiteiten onder begeleiding van je staf. Naast de fotowedstrijd voor het brede publiek, kunnen organisaties ook op andere manieren samenwerken met Wikipedia en Wikimedia op zowel korte als lange termijn, bijvoorbeeld door het vrijgeven van content.

PACKED vzw gaf de afgelopen weken infosessies in Brussel, Brugge, Antwerpen, Hasselt en Gent. Als je niet aanwezig kon zijn kan je alvast de documentatie op de site van het Europees Erfgoedjaar en Wikimedia Commons consulteren. De slides van de presentaties zijn ook beschikbaar op onze Slideshare.

Een goed uitgangspunt om te bepalen welke acties je wilt ondernemen, is door op Wikipedia en Wikimedia Commons te grasduinen en te kijken welke beelden en artikels alvast beschikbaar zijn. Bekijk ook zeker of je instelling vermeld wordt in artikels over je regio of stad (en op de reisgids Wikivoyage). Bovendien kan je zelf de bezoekersstatistieken via de Wikipedia pageviews tool en de Wikimedia Commons image views tool opvragen.

Vlaanderen - Verbeelding werkt