Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Schermafbeelding 2018 11 08 Om 15 15 27

PACKED vzw: lancering Arthub Flanders door VKC

In oktober 2018 heeft de Vlaamse Kunstcollectie (VKC) Arthub Flanders gelanceerd. Arthub Flanders is een gebruiksvriendelijke zoekmachine die een digitale toegang aanbiedt tot de collecties beeldende kunsten in Vlaanderen. Het is een nieuwe stap in het langlopende traject in samenwerking met PACKED vzw, waarin eerder de Datahub werd gerealiseerd. Momenteel ontsluit het platform geautomatiseerd informatie uit de collectieregistratiesystemen van het Museum voor Schone Kunsten Gent, het Groeningemuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Op termijn zullen ook de registratiesystemen van andere beeldendekunstmusea aangesloten worden. Arthub Flanders stelt zo vandaag reeds meer dan 15.000 objectbeschrijvingen digitaal ter beschikking. In een volgende fase zal een IIIF-beeldinfrastructuur gekoppeld worden aan de Datahub en de Arthub.

Het Arthub Flanders-platform faciliteert vrij digitaal hergebruik van de gegevens zowel binnen als buiten de museale muren door deze te publiceren onder eenduidige licenties. Door de introductie van persistente URL's en het koppelen van de gegevens aan standaardthesauri zoals AAT (Getty), RKD Artists, VIAF en Wikidata zetten de deelnemende musea de eerste stappen naar Linked Open Data.

Arthub Flanders bouwt verder op de technische Datahub-infrastructuur. Deze digitale toepassing is een flexibel inzetbare metadata-aggregator die geautomatiseerd beschrijvingen verzamelt uit de museale collectieregistratiesystemen, en deze in het LIDO-formaat publiceert via webgebaseerde API’s.

De Vlaamse Kunstcollectie stelt de ontwikkelde infrastructuur en de achterliggende broncodes vrij ter beschikking voor geïnteresseerde musea en andere organisaties onder een opensourcelicentie via Github, een onlineplatform dat de internationale samenwerking tussen ontwikkelaars van vrije software faciliteert.

In een volgende fase van het project zal een IIIF-beeldinfrastructuur gekoppeld worden aan de Datahub en de Arthub. Zo wordt ook de flexibele en gestandaardiseerde uitwisseling van beeldmateriaal op hoge resolutie gerealiseerd. IIIF (International Image Interoperability Framework) is de internationale standaard voor de uitwisseling van beelden.

Het project werd gefinancierd door een projectsubsidie voor een internationaal erfgoedproject van het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Overheid.

Meer informatie

Neem contact op met Matthias Vandermaesen voor meer informatie.


Vlaanderen - Verbeelding werkt