Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Schermafbeelding 2018 06 20 Om 23 31 04

PACKED vzw: hoe registreer je een collectie duurzaam in een rekenblad, en hoe publiceer je die data vervolgens op Wikidata?

Voor het tijdschrift 'Bladwijzer' van Heemkunde Vlaanderen schreef PACKED-medewerker Bert Lemmens vorig jaar de laagdrempelige handleiding 'Collecties duurzaam registreren in een rekenblad'. Enkele maanden geleden schreef PACKED-medewerker Sam Donvil als vervolg de eveneens laagdrempelige handleiding 'Hoe publiceer je een rekenblad of dataset op Wikidata?'. Beide artikels zijn nu ook online beschikbaar op CEST.

De CEST-publicatie 'Collecties duurzaam registreren in een rekenblad' biedt je een stapsgewijze handleiding voor het inventariseren en beschrijven van collecties in een rekenblad, een praktijk die vooral in heemkundige kringen nog zeer gangbaar is als alternatief voor het werken met databanken, en waarbij het goed is ook enkele vuistregels in acht te nemen.


De CEST-publicatie 'Hoe publiceer je een rekenblad of dataset op Wikidata?' behandelt de stappen van rekenblad naar Wikidata-upload. Wikidata is een gezamenlijk bewerkte databank, die net als Wikipedia en een aantal andere online platformen is gecreëerd door de Wikimedia Foundation met als doel kennis op een vrije en neutrale manier te verzamelen en te verspreiden. Het is een gratis databank die met minimale technische kennis gebruikt kan worden. In tegenstelling tot je eigen website, kent Wikidata al een bestaande gebruikersgemeenschap en is ze verbonden met andere platformen in het Wikimedia-ecosysteem zoals de online encyclopedie Wikipedia en de beeldbank Wikimedia Commons. Door publicatie op Wikidata (i.t.t. publicatie op je eigen website) zullen dus ook zoekmachines je informatie hoger plaatsen in de overzichtslijsten van hun zoekresultaten. De handleiding illustreert het opladen met behulp van een eenvoudige termenlijst die een typologie voor historische rijtuigen bevat. De typologie werd opgesteld door het Karrenmuseum (Essen), dat ze ook op haar website publiceert. We tonen hoe je die typologie door publicatie op Wikidata voor een groter, internationaal publiek vindbaar kunt maken en hoe ook zoekmachines haar sneller terugvinden. De handleiding is niet enkel nuttig voor heemkundigen, maar ook makkelijk te vertalen naar gelijkaardige uitdagingen voor de ruimere culturele sector.


Vlaanderen - Verbeelding werkt