Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Audiovisuele Collecties 1

Datastructuur: een vereenvoudigde versie van het EN 15907-datamodel.

PACKED vzw: handleiding over het beschrijven van audiovisueel materiaal

Voor het tijdschrift 'Bladwijzer' van Heemkunde Vlaanderen schreef PACKED-medewerker Bart Magnus in 2017 het artikel 'Hoe beschrijf ik audiovisueel materiaal?' Dat artikel legt uit hoe archief- en collectiebeheerders die niet gespecialiseerd zijn in audiovisuele materialen, toch op een eenvoudige manier hun audiovisuele collectie kunnen beschrijven. De tekst is nu als handleiding online beschikbaar op CEST.

Veel culturele organisaties hebben in de loop der jaren audiovisueel materiaal aangemaakt of verzameld. Sommige audiovisuele documenten ontstonden wellicht op initiatief van de organisatie zelf; andere kwamen achteraf via derden bij hen terecht. Sommige documenten hebben rechtstreeks te maken met de eigen activiteiten; andere staan er iets verder vanaf of hebben er mogelijk niets mee te maken. 

Voor het verdere behoud en beheer van je audiovisueel materiaal, ook als je het digitaliseert, is het belangrijk dat je het beschrijft. Je bent verbaasd dat van sommige zaken ooit opnames zijn gemaakt of nog bestaan. Van andere zaken ben je zeker dat er een audiovisueel document bestaat en vraag je je af waar het zich zou kunnen bevinden. In het beste geval bevinden het hele audiovisuele archief en collectie zich op dezelfde locatie en staat de inhoud en creatiedatum netjes genoteerd op de audiovisuele dragers. Zeer vaak is dat echter niet het geval of zijn de papiertjes die erop kleefden met de tijd losgeraakt.

En dan zijn er nog de verschillende soorten audiovisuele dragers, en de verschillende toestellen die nodig zijn om ze te kunnen afspelen. Met een beetje geluk ken je iemand die een VHS-speler bezit die nog werkt. Af en toe kom je echter ook dragers tegen waarvan je niet meer weet hoe ze nog af te spelen, terwijl ze ongetwijfeld veel materiaal bevatten met een belangrijke persoonlijke of erfgoedwaarde. Onder invloed van de technologische evolutie verwacht je misschien dat je het audiovisueel materieel op je computer, tablet of smartphone kunt bekijken en het via het internet kunt delen. Om je audiovisueel materiaal nog te kunnen bekijken en te kunnen delen met anderen, is het mogelijk dringend tijd om het te digitaliseren.

Door beschrijving van je audiovisueel archief vermijd je informatieverlies. De handleiding 'Hoe beschrijf ik audiovisueel materiaal?' maakt duidelijk hoe archief- en collectiebeheerders die niet gespecialiseerd zijn in audiovisuele materialen, op een eenvoudige manier een audiovisuele collectie kunnen beschrijven. In sommige gevallen kan het heel wat centen en energie kosten om achteraf te achterhalen wat je vandaag kan beschrijven.


Beeld: datastructuur, een vereenvoudigde versie van het EN 15907-datamodel.

Vlaanderen - Verbeelding werkt