Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Cloud Afbeelding 1

Check hoe veilig je paswoord is op https://howsecureismypassword.net/.

PACKED vzw: handleiding over de cloud en cloudcomputing

Voor het tijdschrift 'Bladwijzer' van Heemkunde Vlaanderen schreven PACKED-medewerkers Nastasia Vanderperren en Rony Vissers in 2017 het artikel 'De cloud en cloudcomputing: wat is het en hoe gebruik je het veilig?' Die tekst is nu ook online beschikbaar als handleiding op CEST en TRACKS. Het artikel is oorspronkelijk geschreven voor heemkundige kringen, maar het is nuttig voor iedereen die tips zoekt over een veilig gebruik van cloudcomputing.

Zowel heemkundige kringen als andere beheerders van cultureel erfgoed maken regelmatig gebruik van de cloud. Google Drive, OneDrive en Dropbox worden gebruikt om (gedigitaliseerde) bestanden te bewaren en te delen met bv. andere leden van de heemkundige kring of interne en externe collega's. Die platformen bieden de mogelijkheid om een grote hoeveelheid bestanden gecentraliseerd te bewaren zonder over een server te beschikken, of om digitale bestanden (gratis) te bewaren zonder de harde schijf van een computer te belasten of een externe harde schijf aan te kopen. Bovendien is het via die platformen eenvoudig om digitale bestanden met derden te delen.

De handleiding 'De cloud en cloudcomputing: wat is het en hoe gebruik je het veilig?' behandelt de volgende vragen:

  • wat is cloudcomputing?
  • waarvoor wordt cloudcomputing gebruikt?
  • hoe werkt cloudcomputing?
  • welke cloudimplementaties bestaan er?
  • waarom zou je de cloudcomputing gebruiken?
  • welke risico's zijn er bij cloudcomputing?
  • hoe kun je je wapenen tegen die risico's?

Vlaanderen - Verbeelding werkt