Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Pay Your Interns

Protestactie Devil Pays Nada bij London Fashion Week.

PACKED vzw: terugblik op eerste BIO-baan

In januari 2018 startte Olivier Van D'huynslager bij PACKED vzw als eerste betaalde stagiair in het kader van een beroepsinlevingsovereenkomst (BIO-baan). De stage, die in juni 2018 afliep, bood hem de kans om de verschillende aspecten van de werking van het expertisecentrum voor digitaal erfgoed te ontdekken en er actief aan bij te dragen. De ontsluiting en documentatie van data rond cultureel erfgoed op Wikimediaplatformen vormde de rode draad in zijn stage. 

In dit bericht deelt Olivier zijn ervaringen:

"In de verschillende Wikimediaprojecten waarin PACKED vzw actief is, kwam ik op een geheel nieuwe manier in contact met cultureel erfgoed. Door het werken met datasets ontwikkelde ik vaardigheden m.b.t. het gebruik van software zoals OpenRefine, een programma voor het voorbereiden, structureren en opschonen van data. Maar ook bij het analyseren van die data(sets), zowel voor als na upload, kwam ik in contact met nieuwe concepten en programmeertalen zoals XML en SPARQL. De verschillende uitdagingen die een dergelijk (upload)proces van data met zich meebrengt, creëerden ruimte voor initiatief. Er moest steeds naar oplossingen gezocht worden en die waren niet zomaar voorhanden. 

Naarmate de stage vorderde en ik voldoende vertrouwd raakte met de praktijk en de verschillende nodige processen en tools, werd het mogelijk om eigen initiatief te nemen en aan de slag te gaan met nieuwe projecten zoals Wikisource, een platform van Wikimedia dat zich toelegt op het ontsluiten van gepubliceerd tekstmateriaal. Ik stelde een handleiding samen, en droeg zo bij aan de introductie van het platform in de werking van PACKED vzw. 

Samengevat bood PACKED vzw een divers en uitdagend werkpakket met ruimte voor eigen initiatief en later in de stage de introductie van eigen ideeën. De stage situeerde zich bovendien in een aangename werkomgeving van een klein, maar gedreven en aangenaam team.  Een BIO-baan biedt mijn inziens een unieke kans om binnen een gegeven praktijk en context zowel ervaring als competenties te ontwikkelen en, in het geval van een stage bij PACKED vzw, het cultureel erfgoed vanuit een ander daglicht te benaderen." 


Beeld: Devil Pays Nada Campaign at LFW asking the fashion industry to pay interns, Arts SU, 2013, CC BY-ND 2.0

Vlaanderen - Verbeelding werkt