Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Certs Logo 300X300

PACKED vzw: deelname aan consultatie van Creative Commons

Creative Commons promoot haar vrije licenties al enige tijd aan de hand van educatieve programma's, waarvan de deelnemers ook gecertificeerd kunnen worden. Doordat de erfgoedsector de licenties vaak oneigenlijk gebruikt om een mate van controle op het gebruik van haar reproducties te behouden, vreest de organisatie dat de geloofwaardigheid en bruikbaarheid van haar licenties in het gedrang komt. Daarom wil Creative Commons, specifiek voor erfgoedinstellingen, een nieuw educatief pakket samenstellen rond auteursrecht en een opencultuurbeleidstrategie. PACKED vzw nam, samen met andere instellingen, op 28 augustus 2018 deel aan een bijeenkomst bij Kennisland in Amsterdam om die cursus mee vorm te geven.

De erfgoedsector gebruikt de licenties van Creative Commons vaak om een mate van controle op haar reproducties te behouden. De aanmaak van reproducties van bestaande werken resulteert meestal echter niet in een nieuw auteursrecht. Zeker bij het reproduceren van tweedimensionele werken door scanning is het toepassen van vrije licenties onjuist. Om een dergelijk onjuist gebruik tegen te gaan, wil men nu het gebruik van uniforme rechtenverklaringen promoten zoals degene die onlangs door Europeana en de Digital Public Library of America uitgegeven werden.

Verder wil Creative Commons een educatief pakket ontwikkelen dat zich specifiek richt naar erfgoedinstellingen. Tijdens de bijeenkomst in Amsterdam werden ideeën uitgewisseld over inhoud, het format en de structuur van de cursus. Daarnaast brainstormden we over de praktische uitdagingen voor instellingen, o.a. het klaren van rechten, machineleesbaarheid, efficiënte workflows, onderzoek naar de rechtenstatus van een object, en hoe je je instelling kunt profileren als een uitblinker op het vlak van openheid. Het is de bedoeling dat de cursus zich eerder richt op het praktisch uitvoeren van een beleid i.p.v. het schrijven ervan.

Meer informatie over Creative Commons certificaten vind je hier.

Vlaanderen - Verbeelding werkt