Menu
NL
Hossein Alizade

Hossein Alizade en Pejman Hadadi (Iran) foto: Rouzbeh Fouladi [CC BY-SA 3.0] via Wikimedia Commons

PACKED: stagiaire vergroot online zichtbaarheid cultureel erfgoed

De komende maanden vervoegt Fatemeh Naghshvarian ons op dinsdag op kantoor: in kader van haar opleiding Culturele Studies aan de KU Leuven loopt ze namelijk stage bij ons. Fatemeh spreekt als Iraanse vloeiend Farsi én Engels en heeft een brede kennis over het Iraanse culturele landschap. Hoe helpt ons dat verder in onze doelstellingen rond het creëren van internationale online zichtbaarheid van cultureel erfgoed uit Vlaanderen en Brussel met behulp van Wikipedia? Lees vooral verder.

Samen met Fatemeh werkten we een boeiend stageprogramma uit. Enkele projecten en opdrachten waar ze tot einde februari 2020 mee haar schouders onder zal zetten: 

  • het Wikipedia-traject met deSingel: deSingel gebruikt op zijn eigen website content vanop Wikipedia in drie talen, om zijn bezoekers biografische informatie aan te bieden. Een medewerker van deSingel schrijft zelf mee aan Nederlandse Wikipedia-pagina’s over kunstenaar en organisaties die in deSingel te gast waren. Tijdens haar stage versterkt Fatemeh deze actie door artikels te schrijven of herschrijven over kunstenaars met een Iraanse connectie (zie bv. Pejman Hadadi). Resultaat: optimaal gebruik van en toeleiding naar het archiefmateriaal van deSingel en vlot vindbare en herbruikbare vrije content over internationale culturele spelers met een belang voor Vlaanderen.
  • Voor KunstenfestivaldesArts gaat Fatemeh aan de slag met hun archief en externe bronnen om Engelstalige Wikipedia-artikels over het festival zelf en over Iraanse kunstenaars te schrijven. In tweede instantie zal ze ook specifiek werken op vrouwelijke kunstenaars die op het festival te gast waren, in het kader van de gender gap op Wikipedia. Het festival zal vanaf nu ook in zijn afspraken met de portretfotograaf die alle kunstenaars fotografeert ijveren voor een vrije licentie (CC BY of CC BY-SA), zodat het materiaal op Wikimedia-platformen (en elders) kan worden hergebruikt. Retroactief proberen ze afspraken te maken over foto's van de kunstenaars waarover Fatemeh zal schrijven.
  • Bij een selectie uit de Vlaamse Topstukken-lijst waarvan de fotografische reproducties door Lukas worden beheerd, schrijft Fatemeh Wikipedia-artikels in het Engels en Farsi.
  • Fatemeh zal kennismaken met open culturele data en waar mogelijk zelf ook eerste stappen zetten in data cleaning en het uploaden van beelden en data naar Wikimedia-platformen.
Vlaanderen - Verbeelding werkt