Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
D5 Juk V4 Xs Aaw Fpb

Beeld: edit-a-thon 27 april 2019, Bijzondere Collecties van de Universiteitsbilbiotheek Antwerpen.

PACKED: medewerking aan edit-a-thon Wikify Antwerpen

Naar aanleiding van Erfgoeddag organiseerden de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Antwerpen en de Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap op 27 april 2019 een Wikipediaschrijfsessie met medewerking van Wikimedia België en PACKED. De universiteit is al langer met haar collecties actief op Wikimediaplatformen. De schrijfsessie kaderde dus ook in dat traject en focuste specifiek op twee deelcollecties die recent als linked open data werden ontsloten: het Prentenkabinet en de Collectie Thijs.

Het Prentenkabinet is een collectie van circa 1.350 prenten, geproduceerd tussen de 15de en 21ste eeuw, over de geschiedenis en stadsontwikkeling van Antwerpen. De Collectie Thijs is een verzameling van circa 1.100 devotieprenten en -teksten, opnieuw met bijzondere aandacht voor het Antwerpse.

Beide collecties werden in 2018 toegevoegd aan Wikidata en Wikimedia Commons. Gedetailleerde informatie over het uploadproces is hier na te lezen. Door de uploads kunnen de collecties nu ook getoond worden op Wikipedia-artikels. De schrijfsessie focuste daarom op het gebruik van deze collecties om pagina’s over Antwerpse plaatsen, gebouwen en heiligen te schrijven of uit te breiden.

De deelnemers waren zowel studenten (die binnen hun opleiding Geschiedenis de opdracht kregen om een Wikipedia-artikel te schrijven aan de hand van het materiaal uit deze collecties) als individuele vrijwilligers. Na een situering en contexutalisering van de collecties en een korte vorming over schrijven op Wikipedia kon iedereen aan de slag.

De oogst van de dag werd gedocumenteerd op deze projectpagina. De schrijfsessie leverde tot hier toe drie nieuwe artikels en veertien gewijzigde artikels op. Nieuwsgierig geworden? Klik zeker eens door.

Nieuwe artikels:

Gewijzigde artikels:

Vlaanderen - Verbeelding werkt