Menu
NL
Dewaarheid

Afbeelding: De Waarheid, 25/2/1871, kempensekranten.be

PACKED, FARO en Vlaamse Erfgoedbibliotheken: opstart collegagroep digitalisering periodieken

14.02.20 event

Om kennis en ervaringen over de digitalisering van kranten en tijdschriften te verzamelen en te delen starten FARO, PACKED / VIAA en Vlaamse Erfgoedbibliotheken met een collegagroep ‘Digitalisering Periodieken’. Medewerkers van organisaties die al actief bezig zijn met de digitalisering van periodieken kunnen er hun minder ervaren collega’s ondersteunen.

Waarom een collegagroep?

De voorbije jaren groeide in Vlaanderen het besef dat collecties van kranten en periodieken gedigitaliseerd moeten worden. De precaire toestand van veel papieren kranten en tijdschriften en de groeiende vraag van gebruikers naar digitale raadpleging maken dit noodzakelijk. Bij het ontwikkelen van digitaliseringsprojecten staan al die instellingen voor grotendeels dezelfde uitdagingen. Daarom brengt een collegagroep hen samen om aan kennisuitwisseling te doen en ervaringen rond dit thema te delen.

Van aanbesteding en kwaliteitscontrole tot een overkoepelend beleid over de digitale bewaring van kranten: op de bijeenkomsten van deze collegagroep is ruimte voor alles wat met digitalisering van periodieken te maken heeft. 

Voor wie?

Ben je net begonnen met een digitaliseringsproject voor periodieken of wil je met zo’n project starten? Heb je al ervaring met de digitalisering van kranten of tijdschriften en ben je bereid om je kennis en ervaringen te delen? Neem dan zeker deel aan deze collegagroep. 

Save the date

De eerste bijeenkomst van de collegagroep vindt plaats op 14 februari 2020 om 9u30 bij FARO. Op deze bijeenkomst vertellen collega’s over de uitdagingen verbonden aan de digitalisering van periodieken, en geven ze tips voor succesvolle projecten. We werken samen om de vraagstukken op te lijsten en de agenda van de volgende collegagroepen uit te werken. In de namiddag is er een optioneel bezoek aan DIGIT, de digitaliseringsdienst van de Koninklijke Bibliotheek.

Programma

9.30 - 11.00 u: Presentaties

Collega’s uit collectiebeherende instellingen en erfgoedcellen vertellen over hun ervaringen met het digitaliseren van kranten en tijdschriften.

  • Wim Lowet (Vlaams Architectuurinstituut)
  • Jolien Schroyen (Erfgoedcel k.ERF)
  • Hilde Van Parys (Openbare Bibliotheek Brugge)
  • Karen Vander Plaetse (VIAA)

11.00 - 11.15 u: Koffiepauze

11.15 - 12.30 u: Tafelsessies

Deelnemers werken in groepjes rond bepaalde thema’s uit de presentaties en denken samen na over mogelijke onderwerpen voor komende bijeenkomsten.

12.30 - 13.30 u: Lunch

13.30 - 16.00 u: Optioneel werkbezoek 

Geïnteresseerden krijgen een rondleiding en presentatie bij DIGIT, het digitaal labo van de KBR. (Plaatsen hiervoor zijn beperkt)

Praktisch

Wat:  Eerste bijeenkomst Collegagroep Digitalisering Periodieken

Wanneer:  14 februari 2020, 9.30 u.

Waar:  FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel

Inschrijving:  Schrijf je in bij FARO. Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht, en de plaatsen voor het optionele werkbezoek aan DIGIT zijn beperkt.

Vlaanderen - Verbeelding werkt