Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
682Px Edit A Thon At Royal Library Of Belgium  Public Domain Month 2018  14

Wikipedia schrijfsessie voor Publiek Domein Dag BE 2018 in de KBR

Publiek Domein Dag: edit-a-thon KBR & vitrinetentoonstelling Constant

24.01 - 26.01.19 event

De studienamiddag 'Auteursrecht voor erfgoedprofessionals in kader van Publiek Domein Dag BE 2019' van maandag 21 januari 2019 zit erop. Toch volgen dit jaar nog andere activiteiten in het kader van Publiek Domein Dag die gebruik maken van het door instellingen beschikbaar gestelde publiekdomeinmateriaal! Op donderdag 24 januari trapt Constant vzw af met een vitrinetentoonstelling die tot 3 maart te bezoeken is, en op zaterdag 26 januari kun je opnieuw terecht in de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) voor hun jaarlijkse Wikipediaschrijfsessie.

In de loop van 1948 kwam er een einde aan het leven van de auteurs Sergej Eisenstein, Marie-Elisabeth Belpaire, Jacques Feyder, Cissy van Marxveldt en aan dat van vele anderen. Zeventig jaar later, in 2019, vervalt de auteursrechtelijke bescherming op hun oeuvre. De werken komen eindelijk in het publiek domein terecht, en zijn vanaf nu voor iedereen beschikbaar als bron voor hergebruik.

Samen met Nova Cinema en Plus-tôt Te laat viert Constant vzw die synchrone ondergang en wederopstanding met een blasfemische collage, een vitrine vol overlappende projecties, hertekeningen en remixen. Deze macabere editie van Constant_V blaast werken nieuw leven in dankzij de vrijheid om de respectievelijke oeuvres te kunnen gebruiken, kopiëren, interpreteren en reproduceren. Meer informatie op het Facebook event.

Daarnaast nodigt de KBR je uit om op 26 januari mee schrijven voor de grootste online encyclopedie ter wereld, Wikipedia. Je schrijft tijdens deze sessie mee over de auteurs en kunstenaars van wie de werken dit jaar in het publiek domein zijn terechtgekomen. Je kunt daarvoor gratis de referentiewerken uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek gebruiken. Verder bieden ook diverse elektronische bronnen, zoals het digitale krantenarchief BelgicaPress, een schat aan informatie. Ervaren Wikipedianen zullen aanwezig zijn om je te begeleiden. Door het schrijven van nieuwe artikels maken we de collecties die de KBR voor Publiek Domein Dag ontsloot meer zichtbaar!

Programma:

  • 09:45 – 10:00: Welkom en koffie 
  • 10:00 – 10:30: Introductie | Rondleiding in het Librarium: KBR auteurs in het publiek domein
  • 10:30 – 11:15: Introductie | Schrijven op Wikipedia 
  • 11:15 – 12:30: Schrijfsessie
  • 12:30 – 13:30: Lunch
  • 13:30 – 16:00: Schrijfsessie

Onderwerpen: Jozef Simons, Maurice Brocas, Frans Nackaerts, Frederic de Smet, Louise Danse, Auguste Danse, André Fontainas, Medard Tytgat, Henriette de Belgique, Marie-Elisabeth Belpaire, Emiel Fleerackers, Ernest Van der Hallen & J.H. Rosny-Jeune

Locatie: Krantenleeszaal (niveau 0)
Breng je eigen laptop mee, de KBR voorziet de lunch!

Meer info en registratie op het Facebook event.

Later op het jaar volgen er in Cinema Nova en/of de Cinematek nog vertoningen van de films van de Belgische regisseur Jacques Feyder.

Beeld: Pictures taken during the Public domain edit-a-thon at the Royal Library of Belgium - May 19, 2018, Tobias Hendrickx

Vlaanderen - Verbeelding werkt