Menu
NL
7E5E2D30 6Db5 11E9 Abcc 02B7B76Bf47F

Bron foto: http://www.trainworld.be/fr/actualites/detail/le-nettoyage-des-trains-toute-une-evolution

NMBS: erfgoeddatabank Train World online

De NMBS heeft een grootschalige digitale inventaris gemaakt van zijn erfgoedcollecties. Die zijn van nu af gratis online toegankelijk op  de website van het museum aan het station in Schaarbeek. Het gaat om 12.000 museumfiches en ruim 70.000 documenten. Twintig vrijwilligers vullen het aanbod verder aan. 

De NMBS heeft onder meer als opdracht om het spoorwegerfgoed te beheren, te onderzoeken en te ontsluiten voor het publiek. Naast rollend en vast materieel, bezit de spoorwegmaatschappij ook een schat aan foto's, documenten, affiches, postzegels en tijdschriften. Iedereen, van de semiprofessionele wetenschapper tot de liefhebber van alles wat met "den ijzeren weg" te maken heeft, kan die verzameling nu online raadplegen.

Alle documenten kunnen zelfs vrij gedownload worden of versturen per e-mail. De mogelijkheden tot hergebruik blijven spijtig genoeg beperkt: de website en de samenstellende elementen ervan zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten, de reproducties van illustraties en foto's uit de Collectie van de website zijn beschermd door de intellectuele eigendomsrechten van derden. Ook collecties van andere spoorweggerelateerde instellingen staan online op trainworld.be, onder meer die van Het Instituut voor Financiële Archeologie uit Mechelen. In de toekomst komen er nog samenwerkingen met andere verenigingen. Bezoekers van de website kunnen ook hun commentaar en aanvullende verhalen kwijt. 

Ga naar de erfgoeddatabank op trainworld.be.   

Vlaanderen - Verbeelding werkt