Menu
NL
Publiekdomeinmasterclass Nl 2019

Masterclass Publiek Domein in Nederland, 2019, foto: Sebastiaan Ter Burg (CC BY 2.0)

meemoo: rechtenworkshop publiek domein

22.04.20 vorming

Heel wat cultureelerfgoedorganisaties zijn vandaag op zoek naar manieren om een opendatabeleid te implementeren in hun werking. Collecties die zich daar het makkelijkst toe lenen, zijn die collecties waarop er geen auteursrechtelijke bescherming (meer) rust, die m.a.w. in het publiek domein zijn. Denkt jouw organisatie er ook aan om een deel van haar collectie toegankelijk te maken als open data?  Wij bieden een specifiek vormingsaanbod aan!

Op woensdag 22 april 2020 organiseren we een workshop over het vaststellen van of toewijzen aan het publiek domein van delen van je collecties. Deze workshop is voor jou als je wil achterhalen welke (delen) van je collecties je makkelijk open en toegankelijk kan maken, hetzij omdat er geen auteursrechtelijke bescherming meer op rust, of omdat je zelf als rechthebbende kan beslissen ze in het publiek domein te plaatsen. We geven je een introductie in de relevante juridische aspecten van ontsluiting van publiekdomeincollecties, waarna je de theorie meteen in de praktijk kan omzetten door een deelcollectie te definiëren die jouw organisatie zou kunnen ontsluiten. We bekijken ook tools die je kan gebruiken om aan te geven wat gebruikers met de online gepubliceerde collecties mogen doen, zoals rechtenverklaringen. 

Op het einde van de workshop kan je bepalen op welke delen van je erfgoedcollecties de auteursrechtelijke bescherming verstreken is, en bij welke delen je zelf als rechthebbende afstand kan doen van je auteursrechten. Je kan de metadata en beelden van je instelling definiëren die als open data toegankelijk kunnen worden gemaakt door publicatie op bijvoorbeeld Wikimedia-platformen.

Waar? 

meemoo, Kleindokkaai 9a, 9000 Gent - zaal Beaker

Wanneer? 
22 april 2020, van 10u30 tot 15u

Inschrijven?
Eventbrite

Op maandag 7 september 2020 volgt er een tweede workshop waarin we je aanleren om metadata en/of beelden op de Wikimedia-platformen te publiceren als open data. Wie deze twee workshops doorlopen heeft, is in staat om zelf als organisatie bij te dragen tot een rijker publiek domein. Misschien kan je deze bijdrage delen met de sector tijdens Publiekdomeindag 2021?


Vlaanderen - Verbeelding werkt