Menu
NL
Php Thumb Generated Thumbnailjpg 10

MEDEA: een crowdsourcing platform voor metaaldetectoristen en archeologen

MEDEA is een project van de vakgroep Kunsten en Archeologie van de Vrije Universiteit Brussel en iMinds-SMIT dat een online platform bouwt voor de registratie van metaaldetectievondsten. In september werd de eerste publieke versie van het MEDEA platform gelanceerd. Het gaat om een tweede testversie. Intussen werkt We Connect Data naarstig verder aan de volgende iteratie. MEDEA is een project van de vakgroep Kunsten en Archeologie van de Vrije Universiteit Brussel en iMinds-SMIT dat een online platform bouwt voor de registratie van metaaldetectievondsten. PACKED vzw ontwierp mee het datamodel voor de graph databank die de hoeksteen vormt van het platform. Het crowdsourcing platform stimuleert de interactie tussen experts en niet-professionele metaaldetectoristen om vondsten te registreren en informatie te delen met andere gebruikers. Zo wordt meteen ook een referentiedatabank gebouwd voor onderzoekers, detectoristen en het bredere publiek. Op Academia.edu verscheen een onderzoeksartikel over dit project.

De interface van MEDEA wordt ontworpen in verschillende stappen waarbij toevoegingen steeds worden afgetoetst met de toekomstige gebruikers. Hierbij wordt een zogenaamde Human Centered Design approach gevolgd. Door het gebruik van standaarden, een flexibel en veerkrachtig databanksysteem, ontwikkelaarsvriendelijke API’s en opensourcesoftware wordt er een systeem bekomen dat uitbreidbaar en herbruikbaar is en toegankelijk via het web.

Daartoe gebruikt MEDEA een specifiek datamodel (of datamodel op maat) dat de uitwisselbaarheid verzekert met andere onderzoeksdatasets in de humane wetenschappen. Op die manier weerspiegelt het platform alle informatie over de archeologische vondst: niet enkel informatie over het gevonden object zelf, maar ook over alle events die geassocieerd worden met het object, zoals de vondst en de zoektocht, het classificeren en het citeren van het object door experts en onderzoekers en het overbrengen van het object naar een collectie. Het datamodel is ontworpen met gebruik van concepten en relaties uit het CIDOC Conceptuel Reference Model, een standaard formele ontologie die een vocabularium over cultureel erfgoed in het algemeen definieert. De specificatie van het MEDEA datamodel maakt verregaand gebruik van bestaande implementaties van CIDOC-CRM in andere archeologische onderzoeksprojecten om interoperabiliteit met datasets in dit domein te garanderen. Dit is belangrijk omdat er internationaal tal van initiatieven zijn om metaaldetectiedata te verzamelen en verspreiden.

Download het artikel MEDEA_The_Multidisciplinary_Process.pdf

Vlaanderen - Verbeelding werkt