Menu
NL
Schermafbeelding 2019 12 05 Om 13 48 37

schermafbeelding Irish Script On Screen, deel van de pagina 'Collections'

KBR en KU Leuven: handschriften van het Iers college gedigitaliseerd en online raadpleegbaar

‘Online Access to the Irish manuscripts of the Irish College in Leuven’ is een digitaliseringsproject van de Koninklijke Bibliotheek (KBR) in samenwerking met het Digitaal Labo van de KU Leuven, het Leuven Centre for Irish Studies en met ondersteuning van de Ierse Ambassade in België. Dertien Ierse handschriften en de bijhorende beschrijvende metadata uit de collectie van KBR worden gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt.

Geschiedenis van de handschriften

In de 17de eeuw was Leuven een belangrijke plek voor de Ierse diaspora: honderden Ierse seminaristen kwamen er voor priester studeren in een periode dat dat in Ierland verboden was door de Engelse protestantse overheersing. Het Sint-Antoniuscollege van de Franciscanen in Leuven (het Ierse college gesticht in 1607) was een belangrijk centrum voor de verzameling en bewaring van de Ierse geschiedenis en cultuur. Eén priester, Mícheál Ó Cléirigh, werd naar Ierland gestuurd om er manuscripten te verzamelen en kopiëren, om ze vervolgens in Leuven te bewaren. Nadat de Franse Revolutie overwaaide naar Leuven, raakten de handschriften verspreid over verschillende collecties, waaronder de KBR en het University College Dublin. Vandaag kan je die handschriften op het platform Irish Script on Screen (ISOS) van het Dublin Institute for Advanced Studies (DIAS) weer samen bekijken.

Rol van de verschillende partners in het digitaliseringsproject 

De digitalisering werd georganiseerd door het Centre for Irish Studies en gefinancierd door de Ierse ambassade in België. De fotografie werd uitgevoerd door het Digitaal Labo van de KU Leuven Bibliotheken. De langetermijnbewaring van de afbeeldingen en metadata, en de online publicatie worden door KBR uitgevoerd. Academische analyses en beschrijvingen worden door ISOS gemaakt. Lees er meer over op de projectpagina.

Raadplegingsmogelijkheden:

Belgica, de beelddatabank met de gedigitaliseerde collecties van de KBR 

De volledige handschriften zijn bij de KBR te vinden in de digitale bibliotheek Belgica, met voor ieder handschrift informatie over hun eigendomsgeschiedenis, de mogelijkheid om verschillende formaten te downloaden (PDF, CSV, html), reproducties te bestellen in verschillende formaten en publicatierechten aan te vragen. 

Irish Script on Screen 

Op Irish Script on Screen zie je de handschriften in hun samenhang met andere fysieke collecties, vooral uit Ierland, maar ook uit Schotland en Australië. Het samenbrengen van deze Ierse handschriften is niet alleen voor historici een grote meerwaarde, maar geeft ook het brede publiek een unieke inkijk in de rijkdom en geschiedenis van dit erfgoed.

Naast de foto’s van de pagina’s vind je op dit platform ook beschrijvingen van de handschriften: sommige eerder beperkt met bv. enkel gegevens over de opeenvolgende eigenaars, maar bij de meeste is bijvoorbeeld ook de eerste en laatste regel van elke pagina (begins:..., ends:...) opgenomen. Net als de digitale bibliotheek Belgica, biedt ook ISOS twee mogelijkheden om afbeeldingen te bekijken of verkrijgen: kleine JPEG-bestanden (ca 150 tot 500 KB) zijn bedoeld voor het grote publiek en kunnen bekeken worden door te klikken op een thumbnail. Grote JPEG-bestanden (ca 1,5 tot 5 MB) zijn bedoeld voor gespecialiseerde gebruikers (bv. onderzoekers en studenten) en kunnen alleen bekeken worden met een account. 

Ga op ISOS naar:

Alle collecties

Collectie KBR

Vlaanderen - Verbeelding werkt