Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Iiif 2 2

Europeana & IIIF: showcase en workshop IIIF

14.05.18 event

Op maandag 14 mei 2018 organiseren Europeana, Netwerk Digitaal Erfgoed en het International Image Interoperability Framework (IIIF) een showcase en workshop. De bijeenkomst richt zich zowel op mensen die nog geen ervaring hebben met IIIF als op mensen die al werken met het Framework en de tool. Er is volop ruimte voor praktische ondersteuning en het uitwisselen van ervaringen over het delen van digitale erfgoedcollecties met de wereld.

Het International Image Interoperability Framework (IIIF) heeft als doel om digitaal beeldmateriaal, dat nu vaak is opgeslagen in vele aparte databases, beter en breder toegankelijk te maken door middel van technologie. Het definieert verschillende application programming interfaces (API) die een gestandaardiseerde methode biedt om beelden te beschrijven en weer te geven op het internet. Daarnaast biedt het ook een standaard voor het weergeven van de metadata die aan dit beeld gekoppeld zijn. Naast een snelle en rijke zoomfunctie is er ook een annotatiefunctie, en is er de mogelijkheid om de beelden samen met beelden uit andere collecties weer te geven. Daarom wordt de standaard nu breed toegepast door bibliotheken, musea, archieven en softwarebedrijven. Europeana concentreerde zich de laatste jaren op het promoten van IIIF en de implementatie ervan in erfgoedinstellingen over heel Europa.

Deze workshop biedt deelnemers de mogelijkheid om niet enkel over IIIF te leren, maar ook om er meteen mee aan de slag te gaan. Na een inleiding van Rob Saunderson (The Getty Institute) worden er internationale voorbeelden voorgesteld van instellingen die IIIF in hun werking hebben geïntegreerd. In de namiddag volgt een hands-on werksessie en verschillende discussiesessies m.b.t. de groei, ontwikkeling en toekomst van IIIF.

De workshop zal doorgaan in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Hij wordt georganiseerd in de context van de conferentie EuropeanaTech 2018 die van 15 tot 16 mei 2018 plaatsvindt in Rotterdam, en vindt simultaan plaats met de Wikidata-workshopdag.

Registreren kun je hier.

Vlaanderen - Verbeelding werkt