Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Iiif 2 2

IIIF: community group omtrent crowdsourcing

Op de IIIF-conferentie in Washington DC in mei 2018 was crowdsourcing een vrij belangrijk onderwerp, zowel door een aantal demonstraties van projecten als door de gesprekken in de wandelgangen. Daarom onderzoekt IIIF nu of er voldoende interesse is om een 'IIIF-community group' op te starten rond crowdsourcing. Crowdsourcing en IIIF hebben een rijke geschiedenis van synergie: crowdsourcingsystemen kunnen hun content via IIIF laten opladen en annotatiemogelijkheden gebaseerd op IIIF voorstellen. Voor instellingen wordt het interessanter om IIIF als standaard te hanteren naarmate er meer crowdsourcingtoepassingen en -systemen IIIF-compatibel zijn. Geïnteresseerden in de IIIF-community group omtrent crowdsourcing kunnen zich aanmelden.

Het International Image Interoperability Framework (IIIF) heeft als doel om digitaal beeldmateriaal, dat nu vaak is opgeslagen in vele aparte databases, beter en breder toegankelijk te maken. Het definieert verschillende application programming interfaces (API) die een gestandaardiseerde methode bieden om beelden online weer te geven - de IIIF Image API en de IIIF Presentation API. De standaard wordt nu breed toegepast door bibliotheken, musea, archieven en softwarebedrijven.

Volgens het IIIF Groups Framework moet het onderwerp, de scope en de doelstellingen en thema's voor IIIF-community group omtrent crowdsourcingworden omschreven. Een aantal mogelijke ideeën zijn:
  • een studie van het landschap van welke bestaande crowdsourcingstoepassingen en -platformen IIIF-compatibel zijn;
  • kennis nemen van goede praktijken en datastromen om crowdsourcingssystemen met IIIF-inhoud te verbinden;
  • implementatie van IIIF in crowdsourcingssystemen aanmoedigen;
  • het gebruik van crowdsourcingstoepassingen door IIIF-getrouwe instellingen aanmoedigen.

Als je geïnteresseerd bent in een de 'community group' omtrent crouwdsourcing, gelieve dan hier je naam, contactgegevens en interesse door te geven. De voertaal zal Engels zijn. Je mag ook de oproep doorsturen naar andere personen of organisaties die interesse kunnen hebben in de groep. Eens er interesse is van een voldoende diverse groep (tenminste drie organisaties) zal een discussie worden gepland om de ideeën voor een charter te verfijnen en te structureren.

Vlaanderen - Verbeelding werkt