Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
640Px Besemann Blick Auf Goettingen Aus Der Vogelschau Nach Nordwesten Um 1850

Blik in vogelperspectief op Göttingen gericht naar het noordwesten, Friedrich Besemann (Publiek Domein).

IIIF: 2019 IIIF Conference

24.06 - 28.06.19 event

De IIIF-conferentie 2019 zal plaatsvinden in Göttingen bij de Universität Göttingen en de Niedersächsische Staats- und Universitätsbibliothek Göttingen. De conferentie richt zich op een brede doelgroep van deelnemers en geïnteresseerden, zoals beheerders van digitale depots, content curators, software-ontwikkelaars, onderzoekers en bestuurders of coördinatoren in bibliotheken, musea, cultureel erfgoedinstellingen en andere organisaties die werken met digitaal beeld en geluid of audiovisuele materialen.

IIIF is een raamwerk, bestaande uit vier API’s, dat is uitgetekend door een internationale groep van experten uit universiteitsbibliotheken, erfgoedinstellingen, musea en softwarebedrijven, om beelden via het web toegankelijk te maken. Ook PACKED vzw heeft IIIF als richtinggevend kader genomen in het project Blauwdruk gedistribueerd beeldbeheer.

Een à twee keer per jaar organiseert het IIIF-consortium een conferentie om onderzoekers, ontwikkelaars en professionals uit de bibliotheek-, museum- en cultureel-erfgoedsector samen te brengen rond IIIF.

De conferentie richt zich tot een breed scala aan deelnemers en geïnteresseerde partijen, waaronder beheerders van repositories voor digitale beelden, content curators, softwareontwikkelaars, wetenschappers en beheerders bij bibliotheken, musea, culturele erfgoedinstellingen, softwarebedrijven en andere organisaties die werken met digitale afbeeldingen en audio/visuele materialen. 

De conferentie start in 2019 op maandag 24 juni met de IIIF Showcase. Op dinsdag 25 juni volgen workshops en werkmeetings, op woensdag 26 juni is er de plenaire conferentie. En van donderdag 27 tot en met vrijdag 28 juni zijn er parallelsessies. Alle details vind je op de conferentiewebsite.

Op maandag 24 juni wordt er gestart met een dagvullende IIIF Showcase om nieuwkomers te laten kennismaken met IIIF.

Dit dagvullende programma richt zicht op wie geïnteresseerd is in uitwisseling met een ander museum, bibliotheek of archief, wie meer wil leren over het gebruiken en delen van beelden van een instelling, wie meer wil weten of IIIF, wie zich wil laten informeren, inspireren en wie zijn technische infrastructuur wil heruitvinden. Je krijgt zowel een introductie in de basis als in de laatste ontwikkelingen. Het is een gratis event, maar de plaatsen zijn beperkt. Reserveer dus snel om jezelf van een plaatsje te verzekeren. De voertaal van alle activiteiten is Engels, tenzij het anders vermeld wordt. 

Komen aan bod:

 • introductie in IIIF;
 • IIIF use cases: musea, archieven, manuscripten, onderwijs en onderzoek, audiovisueel enz.;
 • introductie in de IIIF APIs; Image, Presentation, Authentication and Search;
 • IIIF Viewers; Mirador en de Universal Viewer;
 • de IIIF-gemeenschap en het IIIF-consortium;
 • fun with IIIF;
 • discussie.

Wat zul je leren?

 • hoe IIIF in gebruik te nemen in je instelling;
 • hoe opensourcesoftware als hefboom te gebruiken om meer uit je collectie van beelden en video te halen;
 • use cases en best practices van IIIF-gebruikers;
 • de recentste ontwikkelingen in de community, IIIF A/V inbegrepen;
 • geavanceerde use cases, o.a. toepassingen van AI/Machine Learning.

Locatie:

The IIIF Showcase vindt plaats in de Alte Mensa conferentiezaal in Göttingen.

Registratie voor de showcase is beschikbaar op eventbrite.

De showcase is een apart event, maar kan gecombineerd worden met een workshop ticket (€70) waardoor je ook kan deelnemen aan de sessies op dinsdag 25 juni.  De showcase kan ook gecombineerd worden met een ticket voor de volledige conferentie, waardoor je toegang krijgt tot de workshops op dinsdag 25 juni, een receptie en de IIIF conferentie van woensdag 26 juni tot vrijdag 28 juni.

Voor informatie over reis en verblijf kun je terecht op de logistics page.

Op dinsdag 25 juni zijn er verschillende workshops:

 • Mirador 3 Hands On User Workshop;
 • IIIF für Einsteiger, eine deutschsprachige Einführung (A German-language introduction to IIIF);
 • UV (Universal Viewer) Half Day Showcase and Workshops;
 • Mirador 3 Hands On Technical Workshop;
 • Creating, delivering and consuming IIIF Manifests within the Goobi Community.

Van woensdag 26 juni tot en met vrijdag 28 juni vindt de eigenlijke conferentie plaats. Het volledige programma kun je raadplegen op de IIIF-website.

Vlaanderen - Verbeelding werkt