Menu
NL
Vgc Archief Ocmw

VGC Archief OCMW © Jonathan Sommeryns

Erfgoedcel Brussel en PACKED: verslag Wikipedia-schrijfsessies Brusselse archiefinstellingen

Op vraag van de Erfgoedcel Brussel begeleidde PACKED samen met Wikimedia België twee Wikipedia-schrijfsessies voor de Brusselse archiefinstellingen. Op 10 oktober 2019 gaf Geert Van Pamel van Wikimedia België een introductie over de mogelijkheden van deze populaire online encyclopedie en hoe archiefinstellingen hun collecties hierop zichtbaar kunnen maken. Deelnemers gingen ook concreet aan de slag op basis van de onderwerpen die ze hadden voorbereid. Op 16 oktober 2019 hielden we een tweede begeleide sessie om het schrijven op Wikipedia nog beter in de vingers te krijgen.

In februari 2019 gaven de Brusselse archiefinstellingen tijdens het Archievenoverleg van de Brusselse erfgoedcel aan dat ze graag wilden verkennen wat de Wikimedia-platformen voor hen zouden kunnen betekenen. De knowhow van Wikimedia België en expertise die PACKED eerder al opdeed met erfgoed op Wikimedia-platformen werden gebundeld om de Brusselse archiefinstellingen daar zo goed mogelijk in te begeleiden.

De Erfgoedcel Brussel organiseerde deze sessies in oktober voor de Brusselse archiefinstellingen. Als schrijfonderwerpen focusten we op een aantal personen of organisaties wiens archief is opgenomen in de Brusselse archiefinstellingen. Deze vijf Brusselse archiefinstellingen gingen tijdens twee halve dagen aan de slag:

  • AMVB;
  • Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis;
  • Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven;
  • KBC-archief;
  • Rijksarchief.

Ter voorbereiding van de twee sessies gingen de archivarissen op zoek naar encyclopediewaardige onderwerpen binnen hun collectie. Die werden samengebracht op een projectpagina. De deelnemende archivarissen verrijkten bestaande Wikipedia-pagina’s over hun archiefvormers met informatie en links naar inventarissen, bijvoorbeeld over de gevangenis van Sint-Gillis. Ze maakten ook  nieuwe Wikipedia-pagina’s aan met verwijzing naar de bewaarplaats van bronmateriaal, bijvoorbeeld over Dolle Mina.Dat anderen deze pagina’s ook echt lezen en aanvullen blijkt onder meer uit deze grafiek. In anderhalve maand werden vier Wikipedia-artikels al 1.152 keer geraadpleegd, en 35 keer bewerkt.

Vlaanderen - Verbeelding werkt