Portaal EUscreen – uniek platform voor het Europese televisie-erfgoed (Lancering)

Op 27 oktober 2011 werd, in het kader van UNESCO's jaarlijkse werelddag voor het audiovisuele erfgoed, de portaalwebsite www.euscreen.eu officieel gelanceerd. EUscreen, een Europees Best Practice Network, wil online toegang verschaffen tot 30.000 programma's, bronnen en objecten uit de rijke Europese televisiegeschiedenis.

EUscreen is een drie jaar durend project dat startte in oktober 2009 en eind deze maand wordt afgerond. Met de steun van FIAT/IFTA, de Europese Broadcasting Unie en de Europeana Foundation wil het project onder meer interactieve functionaliteiten ontwikkelen en dynamische links met Europeana verzorgen, om op die manier een rijke bron van televisie-erfgoed te worden voor een zo breed mogelijke groep gebruikers.

Het projectconsortium bestaat uit 28 partners en 9 aangesloten partners uit 20 Europese landen. De projectpartners zijn belangrijke spelers op het gebied van audiovisuele archivering, onderzoek en softwaretechnologie. RTBF en VRT vertegenwoordigen België in het projectconsortium.

Grote audiovisuele archieven uit Europa hebben de krachten gebundeld om binnen het EUscreen-project een uniek toegangspunt aan te bieden tot de geschiedenis van televisie in Europa. Duizenden video’s en beelden zijn via het nieuwe portaal beschikbaar voor vrije online raadpleging, en nieuwe content wordt op dagelijkse basis toegevoegd. Het EUscreen portaal was reeds toegankelijk in betaversie sinds het begin van 2011, maar kreeg een volledig nieuwe lay-out. De nieuwe lay-out werd uitgebreid getest en dekt nu de noden van de verschillende gebruikersgroepen waarop EUscreen zich richt - in het domein van het onderwijs, onderzoek en voor het grote publiek.

Het portaal voorziet een grote variëteit aan zoekmogelijkheden en opties om de online collecties te doorbladeren. Op die manier kan de content gebruikt worden in verschillende contexten zoals curricula en onderzoeksprogramma’s, voor remix of voor een ontspannende duik in de populaire geschiedenis.

Bijkomende tools voor online tentoonstellingen en een academisch e-tijdschrift rond de significante trends in meer dan 60 jaar Europese televisiegeschiedenis, zullen beschikbaar worden gemaakt in 2012.

Meer informatie over het project EUscreen vindt u op de projectwebsite.

  • Terug naar overzicht
met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2017 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be