Erfgoedplus.be: European Prize for Cultural Heritage (Europa Nostra) (aankondiging)

Europa Nostra staat in voor de bescherming van Europees erfgoed en reikt jaarlijks prijzen uit aan organisaties die exceptionele projecten realiseren rond cultureel erfgoed. Dit jaar zijn er uit meer dan 200 projecten in totaal 39 laureaten geselecteerd. Erfgoedplus.be, de erfgoeddatabank van de provincie Limburg, is één van de laureaten van de prestigieuze European Prize for Cultural Heritage in de categorie ‘Opleiding, scholing en bewustmaking’. Het is het enige Belgische project dat dit jaar de prijs wint.

Erfgoedplus.be wil kennis en informatie over erfgoed in één databank samenbrengen en gezamenlijk ontsluiten. Erfgoedplus.be bestaat uit drie luiken: de Erfgoeddatabank, de website www.erfgoedplus.be waar het publiek kan grasduinen in erfgoedcollecties, en het Erfgoedregister, een applicatie om erfgoedcollecties te registreren. De website, die in 2009 online ging met 37.000 objecten, telt ondertussen al 138.900 gegevens uit meer dan 500 erfgoedcollecties. Erfgoedplus.be is er dus voor specialisten, liefhebbers én het brede publiek, maar er wordt ook informatie uitgewisseld met Europese databanken, met de toeristische sector en met het onderwijs. Bovendien is Erfgoedplus.be een interprovinciaal samenwerkingsproject van Limburg en Vlaams-Brabant. Het is dus op vele vlakken een uniek project dat door deze bekroning gehonoreerd wordt.

Uit het juryverslag: “Dit initiatief biedt een interessant en efficiënt trainingsmodel voor andere projecten in heel Europa, want het integreert betrokkenheid van de gemeenschap, onderwijs en digitalisering, waarbij kleinere erfgoedorganisaties de mogelijkheid krijgen om op een professionele manier bij te dragen aan grotere portaalsites. (…) De jury waardeert in het bijzonder de wijze waarop “het platform het niveau van erfgoeddocumentatie in België aanzienlijk heeft bevorderd.” Gedeputeerde Igor Philtjens vult aan: “Het is duidelijk dat de provincie Limburg zichzelf hier een pionier, innovator en inspirator mag noemen. En hoewel Erfgoedplus.be een digitaal platform is, zit de vernieuwing ook in de op maat gemaakte ondersteuning, begeleiding en opleidingen die we als provinciebestuur bieden aan de erfgoedsector....De internationale erfgoedgemeenschap beschouwt de Europa Nostra Awards als de Oscars voor erfgoed. We hadden al heel wat redenen om uit te pakken met Erfgoedplus.be als provinciaal initiatief, nu hebben we nog een extra reden om trots te zijn”.

Bijzondere vermelding voor Monumentenwacht
Met een ander dossier, ook ingediend door het PCCE, kregen de provinciale Monumentenwachten van Vlaanderen een bijzondere vermelding in de categorie ‘Dedicated Service’. De jury waardeert het werk van Monumentenwacht voor preventief onderhoud van waardevol erfgoed. Monumentenwacht voert regelmatig controles uit waardoor het kleine gebreken vroegtijdig opspoort en het ernstige schade kan voorkomen. Monumentenwacht heeft de afgelopen jaren heel wat landen geïnspireerd om dezelfde dienstverlening op te starten. Samen met de award voor Erfgoedplus.be is dit reeds de vierde internationale bekroning voor de hedendaagse en vernieuwende erfgoedbenadering van het PCCE in nauwelijks twee jaar tijd.“Uiteraard zijn zulke erkenningen telkens een opsteker voor iedereen, professioneel of amateur, die zich inzet om ons erfgoed te beschermen én te ontsluiten. Het is belangrijk voor onze toekomst om ook ons verleden te kennen en in ere te houden. In Limburg is erfgoed ook een sterke toeristische troef. Het biedt op allerlei vlakken een enorme meerwaarde, die door een award als deze nog meer wordt versterkt”, besluit gedeputeerde Igor Philtjens.

Stem mee voor de publieksprijs en win een reis naar Finland
Op 15 mei 2017 krijgt het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) in het Finse Turku zijn award overhandigd.
Wie online meestemt voor de publieksprijs, maakt bovendien kans op een reis voor twee naar Finland en wordt eregast tijdens de award-ceremonie. Stemmen kan tot 3 mei op Europanostra

Contact
Kabinet gedeputeerde Igor Philtjens – Liesbeth Deckers – 011 23 70 56 – .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed – Sandro Claes – 011 23 75 69 – .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Meer info
Klik hier voor meer info en een filmpje over Erfgoedplus.

  • Terug naar overzicht
met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2017 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be